Lipicaneri od danas na UNESKO listi: Šta to znači za prnjavorsku ergelu “Vučijak”?

0
304

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je danas na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u BiH i još sedam zemalja.

Tradicija uzgajanja konja lipicanera u ergeli Vučijak, kod Prnjavora, našla se na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ovo je jedina ergela u Republici Srpskoj i BiH, koja uzgaja svjetski poznatu pasminu konja – čistokrvne lipicanere, sa svim potrebnim pedigreima i DNK analizom svakog grla.

– Sve ergele u Evropi koje se bave uzgojem lipicanera su u toj priči. Od nas, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Italije, Slovenije, kao zemalja u kojoj je lipicaner uzgojen -rekao je direktor ЈU Ergela “Vučijak” Prnjavor Miroslav Milanković.

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored nje to su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Austrija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je, aprenosi Tanjug, da je konj lipicaner vijekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i vještina, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Na sjednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donijeta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.

RTRS / Nezavisne novine

PODIJELI