Ljekar Branislav Milovanović o mogućim posljedicama infekcije “kovid 19”: Hronični umor ozbiljna prijetnja

0
383

Sindrom hroničnog umora nedovoljno je istraženo oboljenje koje dovodi do potpunog pada energije kod pacijenta, a rezultati studije koja je nedavno urađena u Banjaluci pokazaće koliki je rizik da ovu bolest dobiju oni koji su prebolovali virus korona.

Predsjednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije Branislav Milovanović kaže za “Glas Srpske” da je u pitanju prva studija tog tipa u svijetu, koju realizuje sa svojim timom istraživača i Univerzitetskim kliničkim centrom (UKC) RS.

– Studija je rađena s ciljem da se ispita funkcija autonomnog nervnog sistema u akutnoj fazi kod pacijenata sa “kovid” infekcijom. Komplikacije koje se javljaju uglavnom su vezane za pojavu iznenadne srčane smrti, a pacijenti koji su prebolovali virus korona u opasnosti su da dobiju i sindrom hroničnog umora. U pitanju je ozbiljno oboljenje o kojem se malo zna, a koje je u rangu karcinoma i AIDS-a, zbog velikog stepena invaliditeta. Oko 79 odsto obolelih je primorano da napusti posao jer ne mogu raditi zbog nedostatka energije – ističe Milovanović i pojašnjava da sindrom hroničnog umora dovodi do oštećenja svih sistema u organizmu, počevši od imunog, endokrinog, metaboličkog do autonomnog nervnog sistema.

Milovanović navodi da je studija urađena na 120 osoba zaraženih virusom korona koje su bile pacijenti u UKC-u RS.

– Posmatrali smo 50 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i zapaljenjem pluća i 70 njih sa blažom kliničkom slikom. Analiziraćemo stanja i jednih i drugih i utvrditi do kakvih je promena došlo kod tih pacijenata tokom akutne faze, a pratićemo ih i narednih meseci da vidimo da li je došlo do komplikacija, da li se razvio sindrom hroničnog umora. Cilj nam je takođe da otkrijemo koje su razlike u poređenju sa onima koji nisu bili zaraženi – kazao je Milovanović i dodao da je studija realizovana na ideju generalnog direktora UKC-a RS Vlade Đajića, te da je rezultat petogodišnje saradnje.

On je istakao da je trenutno u toku obrada podataka, naglasivši da pored metode klasične statistike koriste i vještačku inteligenciju.

– Tokom prikupljanja podataka koristili smo aparat koji je trenutno najsavremeniji na svetu i koji se koristi u ispitivanju astronauta u Hjustonu. Njegovom upotrebom uspeli smo da zabeležimo sve promene autonomnog nervnog sistema tokom faze bolesti i te signale sada analizira moj tim istraživača u kojem je i profesorica Dragana Bajić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Po dobijanju rezultata, koji će biti veoma značajni u dijagnostičkom smislu i koje očekujemo u narednih mesec, dva, objavićemo publikaciju – istakao je Milovanović.

Da je sindrom hroničnog umora ozbiljna bolest, kaže Milovanović, svjedoči i činjenica da je Evropski parlament prije dvadesetak dana izglasao rezoluciju prema kojoj je hitno potrebno sprovesti mjere za istraživanje te bolesti, naročito u svjetlu “kovid” infekcije.

– Za bolest postoji šifra od 1969. godine i oboljenje se svih ovih godina tretiralo kao postvirusni simbol umora, međutim, u oktobru prošle godine uvedena je nova oznaka. U pitanju je R 53.8 koja pokriva problematiku sa više aspekata i nije vezana samo za virusnu infekciju. Rezolucija Evropskog parlamenta je veliki vetar u leđa istraživačima i tek sada počinje borba sa tim oboljenjem – naveo je Milovanović.

Borba za prava

Branislav Milovanović kaže da se 12. maja obilježava Međunarodni dan podizanja svijesti o hroničnim neurološkim i imunološkim oboljenjima, u koja se ubraja i hronični umor, a s ciljem borbe za prava pacijenata.

– Postoji opšte nerazumevanje zato što mnogi nisu upoznati sa tom bolešću. Tri regionalna udruženja, slovenačko, hrvatsko i srpsko nastupaju zajedno u kampanji za borbu za prava pacijenata koji boluju od sindroma hroničnog umora, kako bi se izborili za podršku države. U nekim zemljama, kao što je Norveška na primer, radnici sa tom dijagnozom mogu imati skraćeno radno vreme – rekao je Milovanović.

/Glas Srpske/

PODIJELI