Ljekari upozoravaju građane Srpske: “Ranisan” i “ranitidin” izbacite iz kućnih apoteka

0
558

Apoteke širom Republike Srpske i BiH povukle su sa polica lijekove za želudac “ranisan” i “ranitidin” zbog sumnje da sadrže supstancu koja može biti kancerogena, a ljekari apeluju na građane da ne koriste sporne medikamente ukoliko ih imaju u kućnim zalihama.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila je da se sa tržišta povlače lijekovi “ranisan” od 150 miligrama, pakovanje od 30 tableta, kao i tablete “ranitidin” od 150 miligrama, pakovanje od 20 tableta, te šumeće tablete “ranitidin” od 75 i 150 miligrama, kao i medikament “ranobel” od 150 miligrama. Sa tržišta su povučene i sve serije lijeka “Ranibos”. Medikamenti za želudac povučeni su i sa tržišta Srbije, Crne Gore i Hrvatske po preporuci Evropske agencije za lijekove zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance “ranitidin”, indijskog proizvođača “Saraca Laboratories Ltd.” jer je analizama ustanovljeno da ta supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA) koji može biti kancerogen. U Agenciji za lijekove BiH istakli su da je “ranitidin” prisutan na tržištu već 40 godina.

– Ove mjere su korak dalje po pitanju sigurnosti lijeka, naročito jer je u pitanju potencijalni, a ne potvrđeni kancerogen kod ljudi – naveli su u Agenciji. Dodaju da se lijekovi koji sadrže “ranitidin” široko primjenjuju kod pacijenata sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline.

– Na našem tržištu dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja a među njima su i oni koji se izdaju bez recepta – istakli su u Agenciji.

U prodajnim objektima “Moja apoteka” u Banjaluci ističu da su nakon što su dobili obavještenje sporne lijekove povukli iz prodaje.

– Važno je da građani znaju da u prodaji postoje adekvatni zamjenski lijekovi koji se ne razlikuju ni po cijeni – naveli su u toj apoteci.

Sporne medikamente koje su građani u Srpskoj često koristili i kupovali i bez ljekarskog recepta, povukla je i apoteka “Majevica” u Bijeljini.

– Građanima koji dođu i traže te lijekove objasnimo da se više ne koriste i uputimo porodičnom ljekaru da traže zamjensku terapiju – istakli su u toj apoteci.

Internista gastroenterolog u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru Edgar Iglić kaže za “Glas Srpske” da su se pomenuti sporni lijekovi često koristili zbog bolova u želucu, mučnine i ostalih tegoba, te je apelovao na građane da ih izbace iz upotrebe ukoliko ih imaju u kućnim apotekama.

– Mnogo češće sam pacijentima propisivao lijekove iz druge grupe koji su mnogo efikasniji i dostupni na tržištu po skoro istim cijenama. “Ranisan” i “ranitidin” su nam služili uglavnom kao suplementi u liječenju. Međutim građani su skloni tome da određenu terapiju uzimaju na svoju ruku – kazao je Iglić. On ističe da je evidentno da su ambulante pune pacijenata koji imaju određene želučane tegobe.

– Dokazano je da tumori želuca nastaju zbog stila života, ishrane i genetike. Teško je reći da li su ta oboljenja u vezi sa uzimanjem nekih lijekova, ali je dobro da ukoliko postoji sumnja na to, lijek na vrijeme bude izbačen iz upotrebe – istakao je Iglić.

Farmaceutski otpad vratiti u apoteke!

Farmaceuti upozoravaju građane da ne bacaju u smeće lijekove koji su povučeni iz upotrebe, ukoliko ih imaju u domaćinstvima.

– Lijekove koji se ne koriste, kojima je istekao rok trajanja, ali i sav ostali farmaceutski otpad građani mogu vratiti u apoteke – naveli su u apotekama.

(Glas Srpske)

PODIJELI