LJEŠNICI POSKUPLJUJU 66 ODSTO, RASTE I CIJENA NUTELE

0
1440

 

Uzgajivači lješnika ove godine očekuju odličnu zaradu. Zbog loših prinosa u Turskoj, koja je najveći svjetski proizvođač lješnika, doći će do poskupljenja od čak 66%. Dok je prošle godine u Republici Srpskoj otkupna cijena bila od 12 do 20 maraka po kilogramu, ove se kreće od 30 do 32 marke. Zbog ovakvih trendova, uzgajivači će vjerovatno zaraditi duplo više novca.

“Pa značiće. To su cijene duplo veće nego prošle godine. Ulaganja su ostala ista, a zarada je duplo veća. To je jako dobro. U svijetu je prošle godine bila jako velika nestašica, tako da su veliki proizvođači povukli te, to sam saznao preko interneta, povukli te velike rezerve od proizvođača”, rekao je Aleksandar Đurić, uzgajivač lješnjaka.

S druge strane, prodavci na banjalučkoj tržnici ne mogu da se pohvale dobrom zaradom. Kažu da rijetko ko zastane da pita za cijenu, a kamoli da kupi. Zbog visoke nabavne cijene, ni oni ne mogu mnogo skuplje da prodaju lješnike. Tvrde da u posljednjih godinu dana cijena stalno raste. Zato je kupcima lješnik postao luksuz, pa i kad pazare, ne uzimaju mnogo.

“Maksimalno 200 grama, maksimalno. I to kažu da malo jedu tako uz televiziju, i tako kad gledaju program neki. Ali eto, ko ima pare on i ne pita koliko su lješnjaci, nego samo kaže dajte mi. A ko nema on inače 100 grama, 200 grama”, priča Duška Cvijetić, prodavac.

Za samo mjesec dana lješnik je poskupio za 7,7%. Zbog velike nestašice, očekuje se i poskupljenje svih proizvoda u kojima se koristi, naročito slatkiša. Ministar poljoprivrede Srpske Stevo Mirjanić navodi da je kod nas uzgajivača nema mnogo.

“Malo imamo proizvođača. U RS nema više od 70-80 hektara i to su sve mali lješnici-porodične. Razumije se da je to profitabilna proizvodnja i treba imati uslove za podizanje tih zasada”, rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Uzgajivači lješnjaka moraju da čekaju i do deset godina da bi sva ulaganja isplatili. Za početak sadnje, neophodno je izdvojiti najmanje 10.000 maraka, a još 3 puta toliko treba da se uloži do prvog prinosa. Međutim, ako ovakvo stanje na tržištu potraje, uzgajivači kažu da se, nakon višegodišnjeg truda i rada, većoj zaradi mogu nadati već krajem septembra. atvbl.com

PODIJELI