Ljubav pomjera sve granice: Ukijeva čokoladna bajka

0
1389

Uroš Živković je dječak rođen sa izuzetno rijetkim i ljekarima malo poznatim De Gruchijevim sindromom. Jedini je na Evropskom kontinentu i u svijetu ih je samo par.

Kako saznajemo od Tanje Živković, Ukijeva majke, on od svoje četvrte godine ne čuje i ne govori.

-U prvim godinama života, susreli smo se sa mnogim problemima i izazovima, ali vrijeme i upornost roditelja daje rezultate. Uroš je mali plavi anđeo koji ovaj svijet boji najljepšim bojama ljubavi i dobrote. Teško je opisati takvo dijete. Trebate ga upoznati da bi razumjeli o čemu mi pričamo, kaže Živkovićeva.

Ljekari nisu imali dobre dijagnoze.

-Odmah nakon poroda ljekari su mi saopštili da će naš Uki imati niz zdravstvenih problema. Rekli su, ako preživi, u najboljem slučaju, biće biljka. Danas, osam godina kasnije, svi su iznenađeni, ističe Živkovićeva.

Uroš Živković, iako ne čuje i živi u svijetu tišine, ide na folklor, od svoje pete godine crta i stvara svoj svijet mašte. Pohađao je NTC radionice. Trenira atletiku i kilometar istrči za manje od sedam minuta.

Od septembra, nakon duže borbe, krenuo je u školu ”Budućnost” u Derventi, te školu sporta ”Sunce”.

-Ukijeva čokoladna bajka nastala je kao radna terapija za Uroša i danas je pravo malo carstvo čokoladica. Naš cilj je da Uroš kada odraste ima svoj mali posao i da se osjeća društveno koristan, a prvenstveno da nije zatvoren u kući.  Takođe, Uki ima i ”Prvi Ukijev kuvar”, objašnjava Živkovićeva.

Uroševi roditelji postigli su do sada sve sami, bez pomoći bilo koga. Da bi nastavili dalje, potrebna im je pomoć institucija i države.

Ukijeva čokoladna bajka je jedinstvena priča o jednom dječaku iz Prnjavora i njegovoj porodici koji su pored niza prepreka uspjeli da pokažu svijetu da je najveća hrabrost biti ono što jesi i da ljubav pomjera sve granice.

/prnjavorlive.info/

PODIJELI