Ljubiša Ćosić: Korona oštetila privredu za pola milijarde maraka

0
453
Skoro polovina privrednika u lokalnim zajednicama u Srpskoj imala je ograničen rad u proteklom periodu zbog epidemije virusa korona, a prema prvim procjenama domaća privreda pretrpjela je štetu od oko 500 miliona maraka, rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

– Najveće posljedice epidemije trpe mikro, mala i srednja preduzeća. Međutim, problemi nisu zaobišli ni velike privredne subjekte koji posluju sa inostranstvom i kojima je bio onemogućen izvoz proizvoda – rekao je Ćosić.

GLAS: Koliki su gubici u opštinskim i gradskim budžetima?

ĆOSIĆ: Prema našim analizama, prvi kvartal ove godine u svim opštinama i gradovima bio je bolji sa aspekta prikupljanja prihoda od poreza u odnosu na isti period lani. Međutim, najveći gubitak u dijelu poreskih, ali i neporeskih prihoda zabilježen je u aprilu. Konkretno, izvršenje poreskih prihoda je na nivou od 65 odsto u odnosu na plan i očekujemo da će i maj biti na nivou do 75 odsto. Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je Vlada RS pripremila paket od oko 30 miliona maraka za pomoć lokalnim zajednicama. Vjerujem da će ta sredstva biti operativna veoma brzo. Kada je riječ o neporeskim prihodima, oni će sigurno biti u padu i uvjeren sam da će sve lokalne zajednice morati raditi rebalans nadole.

GLAS: Šta je sa infrastrukturnim projektima u lokalnim zajednicama?

ĆOSIĆ: Infrastrukturni projekti su nastavljeni i to je veoma dobro. Sve opštine i gradovi planiraju dio novca za te namjene, a dobar dio njih se finansira i uz podršku Vlade RS. Načelnici i gradonačelnici utvrđuju modele kako da budu kombinovani rokovi plaćanja, vrijeme radova, ali ono što smo započeli nije stalo. Možda neće biti implementirani u punom obimu, kako je planirano, ali važno je da projekti nisu stali.

GLAS: Da li će lokalnim zajednicama biti potrebno zaduživanje za izlazak iz problema?

ĆOSIĆ: Sigurno je da će se lokalne zajednice opredjeljivati ili za restrukturiranje postojećih kredita, koje podrazumijeva niže kamatne stope i duže rokove otplate ili nova zaduženja. Na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS, koju planiramo polovinom mjeseca u Gradišci, imaćemo inicijativu ka Vladi Srpske da donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa dosadašnjih 18 na 25 odsto. Jeste nepopularno, ali je nemoguće bez toga prevazići sve poteškoće. Imamo lokalne zajednice koje su se već primakle tom procentu, dok ima i onih koje uredno vraćaju svoje kredite i smanjuju stepen zaduženosti u odnosu na godišnji budžet.

GLAS: Kako ocjenjujete saradnju sa Vladom u proteklom periodu?

ĆOSIĆ: Saradnja sa Vladom je odlična i nadam se da ćemo u toku ove godine uspjeti doći do rješenja da za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine bude obezbijeđeno malo više novca, jer definitivno nekoliko njih ne može da funkcioniše na postojećem nivou poreskih prihoda.

Rad nedjeljom

GLAS: Dokle je stigla inicijativa da bude zabranjen rad nedjeljom u prodavnicama?

ĆOSIĆ: Pojedine manje lokalne zajednice poput Višegrada potpuno su zabranile rad nedjeljom. Ta zabrana ne odnosi se na dragstore, kojima je poslovanje dozvoljeno. Veći broj lokalnih zajednica počeo je da ograničava radno vrijeme nedjeljom, na primjer Istočno Novo Sarajevo je ograničilo rad do 18, a potom je smjena skraćena do 14 časova. Uglavnom se čeka na gradove koji još nisu utvrdili model da bi poštovali prava radnika, ali i omogućili snabdijevanje potrošača nedjeljom. Virus je sve to poremetio i pitanje je kako će dalje biti realizovana ta inicijativa, jer slijedi bitka za opstanak privrednih subjekata na tržištu.

/Glas Srpske/

PODIJELI