Ljubljanska banka: Isplate starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i BiH

0
861
 


Vlada Slovenije prihvatila je danas Prijedlog zakona za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je Sloveniji naložena isplata neizmirenih obaveza Ljubljanske banke starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i BiH.

– Zakon određuje način utvrđivanja kamatne stope za ove depozite, te mehanizam verifikacije štediša koje imaju pravo na povrat štednje, a potrebna sredstva uglavnom će biti obezbijeđena u državnim budžetima za 2016. i 2017. godinu – izjavila je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Irena Sodin.

U skladu sa presudom Evropskog suda, slovenački parlament kojem je prijedlog zakona upućen, mora ga potvrditi najkasnije do 16. jula, ali se isplata prvih štednih uloga ove godine još ne očekuje, prenose hrvatski mediji.

Stari devizni ulozi građana Hrvatske i BiH u Ljubljanskoj banci uglavnom su bili u tadašnjim njemačkim markama, ali i u drugim valutama, a konverzija vrijednosti u evro izvešće se prema deviznom kursu sa 1. januarom 1999. godine. /Agencije/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here