Ljudi na Manjači strahuju od vojne vježbe NATO, pravih informacija nema

0
526

Mogućnost da vojni poligon na Manjači bude meta aviona A 10, koji koristi municiju sa osiromašenim uranijumom, izazvala je negodovanje mještana ovog kraja. Smatraju nedopustivim izvođenje vojnih vježbi koje bi ih trajno ugrozile. Od nadležnih nisu dobili odgovor.

Vojni poligon na Manjači mjesto je na kojem bi u maju sljedeće godine trebalo da bude izvedena zajednička vojna vježba američkih i Oružanih snaga BiH. Samo nekoliko kilometara dalje nalazi se zaseok Kadijina voda čiji mještani žive od poljoprivrede i ne mogu da se pomire sa činjenicom da, ako bude korištena municija sa osiromašenim uranijumom, zemlja na kojoj žive može da bude zatrovana milijardama godina. Samim tim, bilo bi ugroženo njihovo i zdravlje njihovih porodica.

“Otrovali su nas svakako, pa s ovim žele da nas dokrajče. Zar stranci nigdje nemaju drugdje da izvode vježbe nego da dođu ovdje, u bivšu Jugoslaviju?”, pita mještanka Kadijine vode Sava Milašinović.

I Špiro Milašinović ima slično mišljenje. Kaže da ako se to desi ništa više neće biti isto.

“Mi smo navikli na čist vazduh, dobru vodu i prirodu. Znate li šta bi to značilo za nas”, ističe.

Budu li građani bojkotovali vježbu, rizik će morati da preuzmu oni koji će omogućiti njeno eventualno izvođenje, upozorava član Komisije za bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Iako Predsjedništvo BiH još nije razmatralo i usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi, Majkićeva tvrdi da su pripreme za spornu vojnu vježbu već počele.

“Prva faza je krenula u martu ove godine i traje do kraja godine. Radi se o obuci oficira Oružanih snaga BiH, a druga faza počinje u martu 2019. godine”, ističe Majkićeva.

Da li je izvođenje vježbe izvjesno, kako i uz čije odobrenje, trebalo bi da odgovore predstavnici Srpske u Sarajevu, zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Iz Ivanićevog kabineta samo je potvrđeno da će Plan međunarodnih vojnih vježbi Predsjedništvo razmatrati u septembru.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here