Lokalitet Lipa novi smještaj za migrante?

0
428

Novi smještaj za migrante mogao bi se obezbijediti na lokalitetu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, i taj prijedlog je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio Vladi Unsko-sanskog kantona.

Fazlić navodi kako su ovu lokaciju ranije posjetili i predstavnici međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima te istakli da je ona prihvatljiva.

“To je zemljište u vlasništvu grada i oni su ispitali tu lokaciju i rekli kako je dobra, da se tu mogu osigurati voda i struja, kao i smještaj. Međutim, to nije bilo prihvatljivo za njihove donatore, jer su rekli kako tu nema servisa za migrante, nema prodavnica, škola, bolnice, da im je daleko grad i na kraju nisu prihvatili naš prijedlog. Od tada niko nije ozbiljno razgovarao s nama, svi su se povukli i gledaju kako se mi mučimo”, kazao je Fazlić.

On je ponovio kako lokalne vlasti nemaju u svom vlasništvu niti jedan objekat koji bi mogao da posluži za smještaj migranata te istakao kako bi, u slučaju da se prihvati ovaj prijedlog, o svemu konačnu odluku trebalo da donese Gradsko vijeće.

Podsjećamo da je Operativna grupa za migrantsku krizu kao mjesto za budući prihvatni centar ponudila poljoprivrednu farmu u Medenom polju, nadomak Bosanskog Petrovca.

Međutim, tome se protive lokalne vlasti i stanovništvo, kao i međunarodni donatori koji ne žele finansirati objekte u privatnom vlasništvu.

Ugovori za objekte “Bire” u Bihaću i “Mirala” u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana, ističu polovinom novembra, a njihovi vlasnici poručili su kako nemaju namjeru da ih produžavaju.

Ukoliko se desi takav scenario, preko 2.000 migranata ostaće bez smještaja i moraće na ulicu.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Auveraert, koji boravi na području Unsko-sanskog kantona, rekao je kako se nada da će razum prevladati i da će migranti ostati u “Miralu” i “Biri” preko zime, jer bi njihovo izbacivanje dovelo do haotične situacije u kojoj bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.

Trenutno najteža situacija vlada u prihvatnom kampu Vučjak, gdje više od 700 migranata boravi u šatorima, u teškim i nehumanim uslovima. U međuvremenu raste nezadovoljstvo građana u Bihaću i Velikoj Kladuši, pa su tako prije nekoliko dana predstavnici nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica, koje gravitiraju “Biri”, zatražili da se zatvori ovaj prihvatni centar.

Oni su istakli kako su svakodnevno žrtve brojnih incidenata čiji su počinioci migranti.

Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu “25. novembar” u Velikoj Kladuši uputili su otvoreno pismo u kojem izražavaju bojazan za sigurnost svoje djece.

U pismu se navodi kako nepoznate osobe stranog porijekla, uprkos stalnim upozorenjima i patrolama policije, uznemiravaju učenike te se neprikladno ponašaju prema njima.

nezavisne

PODIJELI