Lovrinović: Neprihvatljivi stavovi SDA u deklaraciji

0
253

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH-HNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović smatra da su stavovi izneseni u deklaraciji SDA, donesenoj na Kongresu te stranke, “potpuno jasni i još više neprihvatljivi”.

Lovrinović je istakao da ga nije iznenadilo ništa od onoga što je izneseno u tom dokumentu, niti je za njega novo.

– Ako je i od SDA, ipak je previše čuti kako su njihovi rezultati osigurali nezavisnost i samostalnost BiH i izgradnju i jačanje države jer mi se čini da su stagnacija i nazadovanje u izgradnji države njihov najveći rezultat i zabrinut sam što tako nastavljaju – izjavio je Lovrinović za Glas Srpske.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Lovrinović je rekao da on kao poslanik nema šta da očekuje, već traži da odmah bude postignut dogovor o formiranju Savjeta ministara kako propisuju Ustav i zakoni.

– Nije normalno, niti demokratski održivo, da jedan čovjek obavlja funkciju na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, jedino ako je to mehanizam pomoću kojeg će se sprovesti usvojena deklaracija – naglasio je Lovrinović.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to što SDA svako malo stavi “građane” ispred naroda “i to onako zavijeno u celofan i iskićeno pravima pojedinaca i njihovim slobodama”.

– Јoš sam više zabrinut, kako oni kažu, afirmacijom `bosanskog identiteta`. Ne zato što nema hercegovačkog, nego zbog toga što stvari postavljaju tako da bi kao, eto, oni očuvali i `etničke posebnosti`, kao da se identitet stiče njihovom zaslugom i afirmacijom, a ne željom i voljom naroda – rekao je Lovrinović.

On je naveo da je postojanje konstitutivnih naroda za SDA podjela, a ne činjenica.
– Mir je potpisan između predstavnika naroda i samo je validno ono što oni prihvate i niko nije BiH ili država bez tog principa, šta god neko navodio u deklaracijama – dodao je Lovrinović.

Na dijelove deklaracije u kojima se navodi da će se SDA zalagati za zapošljavanje Bošnjaka u Republici Srpskoj, Lovrinović je rekao da se nada da će se isto tako zalagati i za zapošljavanje Hrvata u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Tešnju, Bugojnu, Fojnici i drugim gradovima.

– Pozdravljam kada /iz SDA/ kažu da će sarađivati sa strankama s kojima mogu postići dogovore i kompromise i koji imaju izabrane predstavnike. Samo pozivam da to budu legitimno izabrani predstavnici naroda kako to lijepo piše u Ustavu – naglašava Lovrinović.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here