Lukač: Nikada neće biti zaboravljeni poginuli srpski policajci

0
398

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je Srni da Ministarstvo nikada neće zaboraviti prve srpske specijalce poginule u počecima stvaranja Republike Srpske i Policije Srpske, kao i sve koji su položili živote.

Lukač je istakao da je stvaranje Policije Republike Srpske počelo na veoma težak način i nastavilo se ratnim dejstvima u kojim su 782 pripadnika MUP-a dali živote u borbi za odbranu Republike Srpske.

“Imamo danas Republiku Srpsku i MUP, koji je iz godine u godinu sve jači, organizovaniji i bolji s ciljem očuvanja bezbjednosti Srpske”, rekao je Lukač.

On je uvjeren da mladi policajci danas pamte sve koji su započeli stvaranje Ministarstva i Republike Srpske.

“Naša je obaveza da ih se uvijek sjećamo, a posebno na značajne datume”, naglasio je Lukač.

U policijskoj stanici u Sarajevu 4. aprila 1992. godine mučki je ubijen policajac, Srbin Pero Petrović.

Istog dana muslimanske paravojne formacije u napadu na Policijsku školu na Vracama brutalno su ubile i srpske specijalce 32-godišnjeg Milu /Branka/ Lizdeka iz Mokrog, opština Pale, i 29-godišnjeg Milorada /Vase/ Pupića iz Zenice. Obojica su posthumno odlikovana Ordenom Miloša Obilića.

Tom prilikom ranjeni su i policajci Duško Jević, Miodrag Repija i Risto Lubura, dok su od neprijateljskih hitaca poginula tri srpska civila, stanovnika Vraca, a dvoje je ranjeno.

Muslimanska paravojna formacija “Zelene beretke” su već 3. aprila 1992. godine zauzele sve policijske stanice u Sarajevu, osim stanica na Ilidži i u Ilijašu.

(Srna)

PODIJELI