Lukač: Rezervni sastav policije daće novu bezbjedonosnu snagu Srpskoj

0
388

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će formiranjem rezervnog sastava policije Srpska dobiti novu bezbjedonosnu snagu koja će se moći koristiti, po potrebi, u slučaju vremenske nepogode, u potrazi za nestalim licima ili kontrolisanju migrantske krize.

“Prijedlog koji će ići u izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima biće da rezervni sastav čini 20 odsto od aktivnog sastava MUP-a. Taj procenat nećemo odmah uvesti, jer će jedini način prijema rezervnog sastava biti putem konkursa, kao kada se primaju kadeti na Akademiju”, pojasnio je Lukač.

On je rekao da je formiranje rezervnog sastava policije neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima Republike Srpske zahvaćenim migranskom krizom.

Lukač je naveo da u Grčkoj ima više od 80.000 novih migranata koji se tu neće zadržati, već će ići dalje prema Evropi, a jedina otvorena ruta je preko BiH.

“Migranska kriza nam posljednjih godina uzrokuje određene probleme u funkcionisanju. Određen broj ilegalnih migranata je bez dokumenata i moramo naći mogućnosti da adekvatno odgovorimo tom zadatku”, dodao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH ne može odgovoriti svemu tome jer nema dovoljan broj ljudi.

“Trenutno iz Republike Srpske do stotinu policajaca sa Graničnom policijom kontroliše granicu i pokušavaju vraćati migrante nazad, ali granica je razuđena i oni na taj način ulaze u Srpsku i BiH”, istakao je Lukač.

Lukač je pojasnio da rezervni sastav kao organizovana snaga može pomoći i tokom elementarnih nepogoda.

On je pojasnio da u MUP-u već nekoliko godina razmišljaju o uvođenju rezervnog sastava policije, kao što su to učinile Hrvatska i Srbija.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Lukač je rekao da će novi zakon biti liberalan i svim licima koja nemaju kriminalnu prošlost omogućiti da pribave naoružanje.

“Potpuno smo ukinuli oporezivanje lovačkog naoružanja tako da sada svi lovci mogu raspolagati sa većim brojem pušaka”, naglasio je Lukač.

On smatra da zakon prema svima treba biti isti.

Osvrćući se na novi zakon o javnom okupljanju, Lukač je naveo da on neće ići u setu sa zakonima koji će se sada naći u Narodnoj skupštini jer se očekuju i prijedlozi iz OEBS-a da bi bio u skladu sa evropskim normama.

(Srna)

PODIJELI