Lukač: U BiH se vratilo više od 100 džihadista

0
1291

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je alarmantno upozorenje da se u Bosnu i Hercegovinu vratilo više od 100 džihadista koji su ratovali u Siriji.

Lukač je potvrdio da bezbjednosne agencije RS sarađuju s ostalim agencijama u BiH, ali da ta saradnja nije na savršenom nivou, već samo zadovoljavajućem. “Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo, BiH može imati puno većih problema sa pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinioci terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH.

Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH”, precizira Lukač za Srnu. Ministar Lukač je naglasio da njegov MUP najviše sarađuje s Amerikancima. “U budućnosti ćemo u taj proces mnogo više staviti naše jedinice za podršku i sigurno se možemo nositi sa svim terorističkim aktivnostima i onim grupama koje bi pokušale neke terorističke akte na teritoriju Republike Srpske”, naglašava Lukač.

“Ne mogu reći da je bilo ko na svijetu sposoban da ih preduhitri u namjeri da nešto naprave, ali moraju biti sigurni da ćemo reagirati vrlo brzo i uzvratiti mnogo većom snagom nego što očekuju”, kaže Lukač.

srna

PODIJELI