Lukić: General Mladić osuđen i za događaje koji nisu u optužnici

0
365
Branko Lukić (foto:novosti.rs)

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je i za incidente i događaje koji nisu uopšte navedeni u optužnici, izjavio je njegov advokat Branko Lukić koji je počeo detaljnu analizu presude kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, uz izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe.

Lukić je naveo da je sudija Nijambe primijetila, između ostalog, da je u presudi napravljena greška u geografsko-vremenskom okviru.

– Mladić je optužen i osuđen za neka djela koja su se dogodila u BiH 1991. i početkom 1992. godine, kada on uopšte nije bio tamo nego u Hrvatskoj i nije mogao da bude odgovoran za njih. Takođe je osuđen i za jedno djelo iz Hrvatske kad je bio tamo, ali se ono ne spominje u optužnici – rekao je Lukić za Večernje novosti.

On je ukazao da je sudija Nijambe navela da je Mladićeva krivica za udružene zločinačke poduhvate utvrđena isključivo na osnovu posrednih dokaza na nivou “rekla-kazala”.

Lukić kaže da se sudija Nijambe bavila i dijelom u kojem je Mladić proglašen krivim za zločine koje su počinile paravojne jedinice.

– Sudija se pita kako je vijeće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama. Kaže da nijedan razuman sud ne bi zanemario mnogobrojne dokaze o naporima generala da takve jedinice iskorijeni. On je njihove pripadnike tokom cijelog rata hapsio, razoružavao i protjerivao sa teritorije koju je kontrolisao. Kako onda može biti odgovoran za njihove zločine – upitao je Lukić.

On je naglasio da je sudija Nijambe dobro primjetila da je pogrešna logika sudskog vijeća, koje je primijenilo presuđenu činjenicu da bi se ustanovilo kako je Mladić imao kontrolu nad MUP-om.

Lukić je ukazao da je sud generala Mladića osudio i za djela kada uopšte nije bio glavnokomandujući Vojske Republike Srpske, a da je drugi sud u Hagu, koji sudi za zločine tzv. OVK na Kosmetu i radi po sličnim principima, nedavno u postupku protiv Hašima Tačija odbio sve žrtve koje ne ulaze u vremenski period za koji sude od sredine 1998. godine do početka 2000. godine na Kosovu i Metohiji.

– Dvostruki aršini nisu novost u odnosu na Srbe – zaključio je on.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluka je donesena uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.

/SRNA/

PODIJELI