Lutrija RS se žalila Ministarstvu zbog naplate duga prema Prnjavoru

0
468

Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je postupak prinudne naplate 1,17 miliona KM od „Lutrije RS“ na ime poreza na loto dobitak od 3,2 miliona maraka. Međutim, „Lutrija“ se žalila Ministarstvu finansija, saznaje CAPITAL.

Riječ je o porezu na dobitak koji je opština Prnjavor tražila da joj se isplati nakon što je Loto “sedmica” u septembru 2019. godine uplaćena u toj opštini.

Iako se uprava „Lutrije” pokušala pravdati da sa “Državnom lutrijom Srbije” ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji, kao i Pravila igre na sreću “Loto 7 od 39” i “Loto plus”, koji predviđaju da se dobitak “sedmica” i “sedmica plus” isplaćuju u sjedištu priređivača, vlast u Prnjavoru je bila uporna i u sudskom postupku uspjela dokazati da porez ipak pripada njima.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su potvrdili da su pokrenuli postupak prinudne naplate 1,17 miliona KM od „Lutrije RS“, a na osnovu zahtjeva Republičke uprave za igre na sreću. Međutim, „Lutrija“ se žalila na rješenje o prinudnoj naplati.

„Poreski obveznik je uložio žalbu na rješenje o prinudnoj naplati od 23. juna 2021. godine, koja je prosljeđena drugostepenom organu na nadležno postupanje i odlučivanje“, rekli su u Poreskoj upravi.

Ovom žalbom „Lutrija“ vjerovatno kupuje vrijeme dok ne obezbijedi novac za izmirenje duga, s obzirom na to da planira uzeti kredit, kojim bi, između ostalog bio plaćen i pomenuti dug. O tome je CAPITAL pisao u tekstu “Lutrija RS” podiže kredit kako bi platila dug Prnjavoru.

S obzirom da je “Lutrija” obavezna da izmiri dug, postavlja se pitanje da li će i druge opštine i gradovi u Srpskoj u kojima su ranije izvučeni loto dobitnici tražiti naknadu kao i Prnjavor.

Capital.ba

PODIJELI