Mačje selo – jedinstvena turistička atrakcija (Foto)

0
446

Houtong, selo koje je nekada važilo za jednu od najbitnijih rudarskih zajednica na Tajvanu, danas je poznato kao Mačje selo. Stotine mačaka različitih vrsta slobodno luta ovim malim mjestom, a ljubitelji ovih životinja dolaze iz cijelog svijeta da ih fotografišu, hrane i igraju se s njima.

Početkom 20. vijeka selo Houtong je bilo najveći i tehnološki najnapredniji rudarski centar na Tajvanu. Međutim, u trenutku kada su električna energija i nafta zamenili ugalj, hiljade radnika je ostalo bez posla, a u potrazi za poslom i boljim životom napustili su ovo mjesto. Broj stanovnika se sa 6.000 smanjio na nekoliko stotina, a selo je ubrzo postalo zaboravljeno.

Sve se promijenilo 2010. godine kad je jedan fotograf, koji je inače ljubitelj mačaka, počeo da piše blogove o rastućoj populaciji mačaka u ovom selu. Ubrzo je Houtong postao raj za ljubitelje mačaka, a koji su postali izvor prihoda za mještane. Houtong svake godine posjeti čak milion turista, a kako bi pokazali svoju zahvalnost lokalni mještani su na sebe preuzeli brigu o mačkama.

Tužna strana ove priče su ljudi koji žele da napuste svoje ljubimce, pa ih jednostavno odnesu u Houtong pretpostavljajući da će se za njih pobrinuti meštani.

Direkcija za zaštitu životinja i zdravstvenu inspekciju Novog Taipeija je procijenila da je selo Houtong dom za oko 286 mačaka, a zbog sve većeg broja ovih životinja volonteri jedva uspjevaju sve da pregledaju i vakcinišu.

PODIJELI