Mađarska daje 100 miliona evra pomoći Republici Srpskoj

0
340
БУДИМПШЕТА, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сусрела се вечерас у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

​BUDIMPEŠTA – Mađarska će sa 100 miliona evra pomoći Republiku Srpsku, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je pojasnio da Vlada Mađarske daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj u sklopu mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za mala i srednja preduzeća u Srpskoj.

Orban je ponovio i da će blokirati sve poteze EU da uvede sankcije protiv srpskog člana Predjsedništva BiH Milorada Dodika.

Dodiku je dao punu podršku, nazivajući ga demokratski izabranim političarem, a zapadne sile je upozorio da bi potez poput stavljanja na marginu srpskog člana Predsjedništva BiH bio opasan.

Republiku Srpsku i Srbiju mađarski premijer je u obraćanju mađarskim medijima opisao kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana, a novu njemačku Vladu je pozvao da region integriše u EU umjesto da ga kazni.

To bi, smatra, moglo dovesti do još većih problema.

“Dopustite mi da istaknem da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku”, rekao je Orban.

Prilikom nedavne posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj dogovoreno je osnivanje mađarskog Fonda u Srpskoj koji će na raspolaganju imati oko 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

PODIJELI