Mađarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtjev za azil

0
440
Mađarska novinska agencija MTI prenijela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom, koji treba da odsluži kaznu od dvije godine zatvora, da podnese zahtjev za azil.

Kancelarija za imigracije će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera i dodala da je Mađarska partner u međunarodnim odnosima sa sadašnjom vladom u Skuplju i da ne namjerava da se miješa u njena unutrašnja pitanja.

Mađarska novinska agencija MTI prenijela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtjev za azil.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtjev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Mađarske opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka “Jobik” i ljevičarske stranke “Dijalog” i “Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik “Jobika” za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je “skandal bez presedana” i da je Gruevski “kriminalac s potjernice”, kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz verskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke “Dijalog” za štampu je rekao da je Gruevskom “mjesto iza rešetaka”

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

PODIJELI