Maduro: U ponedjeljak stiže 300 tona pomoći iz Rusije

0
588

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro najavio je u ponedjeljak dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo naglasivši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.

“U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći”, rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o “veoma skupim lijekovima”.

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao “političkom predstavom” i “mamcem za budale” slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Huana Guaidoa, predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

“Ovu smo dostojanstveno platili”, rekao je Maduro dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN.

“Imamo tehničku pomoć svih UN-ovih agencija”, rekao je.

Venecuelanski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova. Tu pomoć šalje više zemalja a dobijena je uz “posredovanje UN”, istakao je.

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koju će obilježiti velika napetost jer je Huan Guaido rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju po svaku cijenu, uprkos Madurovom odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj istoriji koju prate hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

(Agencije)

PODIJELI