Makron došao kod Merkelove na razgovor

0
408

Francuski predsjednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Berlinu o ključnim pitanjima s kojima se suočava Evropska unija.

To su pitanja o migraciji, evru, odbrani, oporezivanju digitalnih kompanija i drugim. Dvoje lidera, ocjenjuju agencije, razgovaralo je u trenutku kada nastoje da očuvaju svoj uticaj na spoljnem planu, a dok im opada popularnost kod kuće.

Makron, koji je u Njemačku došao u nedjelju da bi učestvovao u obilježavanju dana sjećanja na žrtve rata i diktature, pozvao je evropske zemlje da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu sudbinu, naročito na planu odbrane.

On je rekao da je obaveza francusko-njemačkog saveza da “ne dozvoli da svijet sklizne u haos i da ga vodi putem mira”. Makron je istakao da Evropa ne može da igra svoju ulogu “ako ne preuzme veću odgovornost za svoju odbranu i bezbjednost, i zadovolji se drugorazrednom ulogom na medjunarodnoj sceni”.

S druge strane, kako navodi AP, Angela Merkel više je usmjerena na izbore za Evropski parlament u maju iduće godine koji mogu da pruže šansu populistima i partijama koje su protiv EU da pridobiju veću podršku birača.

“Moramo mnogo toga da učinimo da maja iduće godine da bismo stvorili ujedinjeniju, suvereniju i efikasniju Evropu, što nam je tako neophodno”, rekla je Merkelova.

Dvije najveće zemlje EU, dodaje AP, mogu da budu snažna sila, ali su njihovi lideri trenutno suočeni s padom podrške kod kuće. Makronu pada popularnost u zemlji, gdje je 250.000 ljudi protestovalo zbog najave porasta cijena gasa, dok Merkelovoj opada uticaj od kako je saopštila da se neće više kandidovati za funkciju predsednice vlade.

Ona je, međutim, podržala Makronov prijedlog o formiranju u budućnosti evropske armije, a oboje su istakli da EU mora da smanji zavisnost od drugih, odnosno od SAD, za svoju odbranu.

Predsjednik SAD Donald Tramp uznemirio je nedavno saveznike u NATO, kako je napisao na Tviteru, da moraju više da plate za odbranu ili da “samo sebe brane”. AP, međutim, dodaje da srdačan susret u Berlinu Merkelove i Makrona uoči decembarskog samita EU o evru, ne može da prikrije razlike između Njemačke i Francuske u stavu prema ekonomskim pitanjima.

Dvije zemlje su se složile o zajedničkom budžetu članica evrozone, ali predviđena sredstva, 20 do 25 milijardi evra, što je svega oko 0,2 odsto njihovog BDP-a, daleko je manje od nekoliko procenata za šta se zalagao Makron.

Postignuti sporazum, koji će biti podnijet na samitu u decembru, rezultat je njemačkog odbijanja da novac poreskih obveznika iz bogatijih zemalja, kao što je Njemačka, ide finansijski nesigurnim zemljama kao što su Italija i Grčka. Njemačka i Francuska ne mogu da se slože ni oko odredjivanja poreza digitalnim kompanijama kao što su Amazon i Gugl. Francuska i Evropska komisija smatraju da tim kompanijama treba da se odredi porez, dok Njemačka smatra do o tome treba da odluči 36-člana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

(Tanjug)

PODIJELI