Makron: Francuska će 24. april obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve genocida nad Jermenima

0
183

Francuska će 24. april obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve genocida nad Jermenima počinjen tokom Osmanlijskog carstva, odlučio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je tokom večere Koordinacionog savjeta jermenskih organizacija u Francuskoj podsjetio da je Francuska jedna od prvih zemalja koje su osudile “ubilački lov” na jermenski narod u Osmanlijskom carstvu.

Pitanje genocida nad Jermenima pitanje je koje je izazivalo redovne sukobe između Turske i članica EU.

Francuska je zvanično priznala genocid 2001. godine.

Makron je istakao da je o ovoj odluci ranije obavijestio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, uz napomenu da želi da održi otvoren dijalog sa Turskom.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni ubijeni u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, ali negira genocid, podatke o broju žrtava, kao i to da su ubijanja bila organizovana i sistematska.

“Nismo saglasni u vezi sa borbom protiv `Islamske države`, ljudskih prava i građanskih sloboda u Turskoj i o genocidu”, izjavio je Makron.

Francuski predsjednik istakao je da postoje i pitanja o kojim su Francuska i Turska saglasne, kao što je potreba za političkom tranzicijom u Siriji, te istakao da je sa Ankarom neophodan dijalog o tome.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here