Makronove ambicije padaju u vodu zbog bizarnog ponašanja najbliže saveznice

0
485
Ambicije francuskog predsjednika Emanuela Makrona u EU su prošle nedjelje doživjele ogroman udarac, zahvaljujući liderki njegove stranke.

Makronova koleginica iz partije i najviši kandidat na evropskim izborima Natali Loazo, trebalo je da predvodi centrističku grupu u Evropskom parlamentu i ujedini liberalne snage pod Makronovim vođstvom i da mu snažan glas u Briselu.

Međutim, tokom prve nedjelje u parlamentu, Loazo je pred 12 frankofonih novinara na, kako piše “Independent”, bizarnom brifingu, na kojem se nezvanično obraćala, “isprozivala” svakog saveznika koji joj je potreban da bi postala lider poslaničke grupe.

Brifing od 45 minuta ne bi bio ni otkriven da belgijski list “Soar” nije odlučio da objavi detalje njegovog sadržaja – što je naljutilo takozvane Makroniste, a posljedice su dovele do toga da se Loazo isključila iz trke za šefa poslaničke grupe.

Kako se navodi, ona je aktuelnog lidera stranke ALDE Gaja Verhofštata opisala kao “starca frustriranog posljednjih 15 godina”, dok je za holandsku liberalku Sofi Int Veld rekla da je “izgubila svaku bitku koju je ikad vodila”.

Ona se osvrnula i na njemačku kancelarku Angelu Merkel, čime je poremetila delikatnu francusko-njemačku alijansu, opisujući je kao “problem sa Evropom”.

Kandidata Merkelove za predsjednika Evropske Komisije Manfreda Vebera opisala je kao “ektoplazmu” koja nikada nije bila uspješna”.

I francuski političari, čak i iz Makronove partije “U pokretu”, dobili su po leđima, budući da je poslanika Žana Artuija nazvala “ogorčenim čovjekom”. Loazo je najprije negirala da je dala te komentare, opisujući ih kao “čistu izmišljotinu”, ali se kasnije i izvinila za njih – čime je možda još više pogoršala stvari.

Reagujući na njen govor član Evropskog parlamenta Žan Artui je na Tviteru objavio da pozdravlja političku inteligenciju Natali Loazo i iskrenost njenih poricanja. “Obećavajući ulazak u Evropski parlament”, napisao je on.

Francuski list “Liberasion” prenio je i da je nekoliko minuta prije brifinga Loazo poslala poruku svojim kolegama iz partije, poručivši im da “igraju skromno i iznad svega da ne budu arogantni”.

“Prethodnici drugih političkih porodica nisu uvijek imali tu finoću. Francuzi imaju lošu reputaciju da mijenjaju strane”, poručila im je ona. Pojedini mediji opisali su njeno ponašanje kao “politički masakr” navodeći da je sada i nekima iz njene stranke jasno da nije dorasla zadatku.

Takvi anonimni brifinzi protiv rivala su očigledno uobičajeni u francuskoj politici, a incident je pokrenuo pitanje da li se partija “U pokretu” prilagodila životu u centru EU.

Međutim, piše britanski list, pošto je Loazo sada ispala iz trke za lidera centrističke grupe, izgleda da francuski predsjednik ne može da dovede nekog od svojih ljudi na tu funkciju.

Prije nego što je predvodila evropsku izbornu kampanju Makrona, Loazo bila je ministarka za pitanja EU u francuskoj vladi, i učestvovala u razgovorima o Bregzitu. Pažnju britanskih medija privukla je time što je objavila da je svoju mačku nazvala Bregzit, budući da je uvijek mjaukala da je pusti napolje, a kada bi joj se vrata otvorila, ona ne bi izašla.

Takođe, srpska javnost upamtila ju je kada je tokom posjete Beogradu izjavila kako Srbija neće ni 2025. ući u Evropsku uniju.

PODIJELI