Malešević: Opredjeljeni smo za modernizaciju studentskih programa

0
529

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je večeras u Banjaluci da je opredjeljenje resornog ministarstva modernizacija studijskih programa, kao i njihovo približavanje tržištu rada.

Malešević je naveo da Ministarstvo podjednako podržava studente i univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, koji zaslužuju podjednake uslove da kvalitetno rade.

“U prethodnim godinama smo mnogo radili na studentskom standardu i mislim da je smještaj studenata danas na zavidnom nivou”, rekao je Malešević novinarima uoči otvaranja manifestacije “Dani studenata”, koju organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci.

On je najavio da bi vrlo brzo trebali početi radovi na sanaciji paviljona jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, koje je oštetila oluja, te poručio studentima da se ne brinu, jer će radovi biti završeni do početka sljedeće akademske godine.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin ocijenio je da su iz godine u godinu studenti sve aktivniji u organizovanju svojih programskih aktivnosti, što zahtijeva i veći angažman radnika na banjalučkom Univerzitetu.

“Osim toga, to zahtijeva i sve veća materijalna ulaganja kako bismo na pravi način podržali sve te napredne ideje studenata koje doprinose njihovoj edukaciji u neformalnom obrazovanju, ali i popularizaciji banjalučkog Univerziteta”, rekao je Gajanin.

On je naveo da je cilj ove manifestacije da se popularizuju vannastavne aktivnosti studenata, prije svega na području nauke, te sportskih, ali i svih onih aktivnosti koje studenti ne mogu vidjeti i osjetiti u redovnim nastavnim aktivnostima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su studenti značajan segment grada koji ga čine živim i donose mu mnogo različitih i zanimljivih inicijativa i ideja.

“Već sljedeće sedmice smo spremni da započnemo program studentskog stažiranja, te će u nekoliko narednih mjeseci oko 35 studenata imati priliku da obavi studentsku praksu u Upravi grada i gradskim preduzećima”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Branko Trninić rekao je da će “Dani studenata” trajati 11 dana, te da su u okviru ove manifestacije organizovana brojna kulturna, sportska, obrazovna, ali i zabavna dešavanja.

“Jedan od najznačajnijih događaja biće i Dani otvorenih vrata, kada će nam doći maturanti iz cijele Republike Srpske, a cilj je da poboljšamo upisnu politiku na Univeritetu”, rekao je Trninić.

On je dodao da je u planu i realizacija analize tržišta rada kako bi se pokrenula praksa koja bi trebalo da bude sastavni dio nastavnog procesa svakog fakulteta.

(Srna)

PODIJELI