Malešević: Zainteresovanost za muzičke škole postoji

0
607

U Republici Srpskoj ima interesovanja za osnivanje novih muzičkih škola, posebno srednjih, a od raspoloživih sredstava zavisi da li ćemo uspjeti za narednu školsku godinu odobriti i formiranje tih škola, rekao je večeras u Prnjavoru ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Malešević, koji je prisustvovao polugodišnjem koncertu učenika Srednje muzičke škole “Konstantin Babić”, kaže da su muzičke škole u Republici Srpskoj prepune, da vlada velika zainteresovanost djece, ali i da je rad u ovim školama mnogo skup, jer nema odjeljenja od 30 učenika, već se radi pojedinačna nastava.

“Jedino se opšteobrazovni predmeti i oni koji su teoretski mogu održavati zajedno za sve učenike. Skupi su i instrumeti, posebno kvalitetni. Potrebno je stalno održavanje, a svakih nekoliko godina moraju se ulagati značajna sredstva da bi se instrumenti obezbijedili za nesmetan rad učenika”, rekao je on.

Malešević je istakao da se tokom večerašnjeg koncerta u Prnjavoru moglo čuti da su pojedini instrumenti u dosta lošem stanju.

“Ovoj školi je potreban klavir jer je postojeći u lošem stanju, a njegova cijena je oko 100.000 KM, kvalitetna harmonika košta od 25.000 KM i više, dok su ostali instrumenti, kao što su žičani i duvački, nešto jeftiniji”, precizirao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture, će u saradnji sa lokalnom vlašću, nastojati da se u narednom periodu ulože određena sredstva za nabavku novih instrumenata u školi u Prnjavoru.

Direktor Srednje muzičke škole u Prnjavoru Đorđe Kovačević podsjetio je da je u ovoj školskoj godini upisano 197 učenika, od kojih 10 u srednjem obrazovanju.

“To je jedan znak da Muzička škola ima potencijal kako za Prnjavor, tako i za širu regiju koju čine Doboj, Derventa i druge opštine u okruženju”, rekao je on.

Kovačević kaže da su uslovi u novom školskom objektu adekvatni da bi se nastavio dostignuti razvojni put.

“Imamo u planu da u toku ove školske godine dostignemo, pa čak i premašimo, prošlogodišnje rezultate, a to je osvojenih 15 prvih i specijalnih nagrada sa osam festivala i takmičenja. Učenici se već pripremaju za takmičenja koja počinju krajem februara, a završavaju početkom juna”, rekao je Kovačević.

Večerašnjem koncertu prisustvovao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, kao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je najavio da će u narednih mjesec dana pronaći način da nagradi izuzetno nadarene učenike iz ove škole.

U Srednjoj muzičkoj školi “Konstantin Babić” u Prnjavoru ima šest odsjeka -harmonika, klarinet, klavir, gitara, violina i flauta, a u nastavnom procesu zastupljeni su i horsko pjevanje i kamerna muzika.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here