Mandat direktorima bi da produže bez konkursa

0
309

Velikom broju direktora zajedničkih institucija koji su na rukovodeća mjesta imenovani kao kadrovi Saveza za promjene do kraja ove godine ističe mandat, a Agencija za državnu upravu BiH nedavno je uputila preporuku Savjetu ministara da pojedincima produži mandat bez raspisivanja konkursa.

Kada je riječ o srpskim kadrovima, ta preporuka se odnosi na direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandra Golijanina, zatim na prvog čovjeka Agencije za promociju stranih ulaganja Gordana Milinića, te na zamjenika direktora Zavoda za statistiku Miljana Popića.

Smatraju da su svojim radom i rezultatima zaslužili još četiri godine u foteljama, dok s druge strane iz stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj ocjenjuju da je jedan od motiva zbog kojih SDS i PDP koče proces formiranja Savjeta ministara upravo to da svojim kadrovima produže direktorske mandate, iako to ničim nisu zaslužili.

Direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin, kome u decembru ističe mandat, kaže da je za protekle tri i po godine dobro rukovodio institucijom koja mu je povjerena i da mu je čast što su to tako ocijenili i u Agenciji za državnu službu.

– Svakako da ću se prijaviti na konkurs ukoliko bude raspisan, jer mi činjenica da su svake godine svi planovi realizovani u procentu od sto odsto i da nisam dobijao negativne ocjene daje za pravo da tražim još jedan mandat – kaže Golijanin.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić, kome mandat takođe ističe početkom decembra, na pitanje da li će se prijaviti na konkurs za novi mandat, kratko je odgovorio da to ne zavisi samo od njega i njegove ambicije.

– Značajan broj faktora može uticati na moju odluku o tom pitanju, ali s obzirom na to da konkurs još nije raspisan, prerano je da govorim o tome – rekao je Popić.

U Agenciji za promociju stranih ulaganja BiH niko se nije javljao na telefon, pa nismo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanje da li direktor Gordan Milinić smatra da zaslužuje novi mandat i to bez konkursa, pogotovo u svjetlu činjenice da mu statistički podaci o visini stranih ulaganja u BiH u protekle četiri godine ne idu u prilog.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže da bez obzira na to što se SDS-u čini da će lako produžiti mandat svojim kadrovima, ona nije sigurna da će Savjet ministara to podržati.

– Rad svih rukovodilaca se mjeri izvještajima o radu o kojima raspravlja i Parlament BiH, a znamo kako su do sada prolazili pojedini izvještaji, pogotovo Agencije za promociju stranih ulaganja kojom rukovodi “čuveni” Gordan Milinić. Uostalom, zar treba zaboraviti da nisu usvajani ni izvještaji o radu Savjeta ministara. A to znači da nisu usvojeni ne samo izvještaji o radu ministarstava, već i svih upravnih organizacija koje funkcionišu u okviru njih. Ukratko, niko nije zaslužio ni prolaznu ocjenu, a kamoli novi mandat – kategorična je Majkićeva.

Stanić i Buha

Pored direktora Agencije za nadzor nad tržištem Aleksandra Golijanina, Agencije za promociju stranih ulaganja Gordana Milinića i zamjenika direktora Zavoda za statistiku Miljana Popića, do kraja 2019. godine isteći će mandati direktorima SIPA Perici Staniću, Instituta za standardizaciju Aleksandru Cincaru i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Neđi Kojiću, potom direktoru Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave Draganu Ćuzulanu, zamjeniku direktora OBA Trifku Buhi i zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željku Tepavčeviću.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here