Marić: U ovoj godini započeti sistem reformi javne uprave u Srpskoj

0
424

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić kao prioritete ove sindikalne organizacije u Novoj godini naveo je donošenje posebnih kolektivnih ugovora za opštine i gradove, donošenje novog Zakona o jedinicama lokalne samouprave, kao i Zakona o državnim službenicima, kako bi konačno otpočeo sistem reformi javne uprave u Srpskoj.

Marić je ocijenio da bi se usvajanjem navednih zakona konačno započeo proces reforme javne uprave i javnog sektora u Republici Srpskoj, te stvaranja novog ambijenta koji će u Srpskoj zadržati mlade.

Marić je rekao Srni da je svjestan da će tokom procesa donošenja posebnih kolektivnih ugovora za opštine i gradove, biti teško doći do kompromisnih rješenja da sve 64 lokalne zajednice u Srpskoj budu zadovoljne, jer se ušlo u godinu kada se sprovode lokalni izbori.

– S obzirom da smo u izbornoj godini, što u ovom slučaju nije dobro za sindikat, pojedini nesavjesni poslodavci će po već viđenom scenariju zloupotrebiti svoju poziciju i privremeno uvećati plate radnicima, a poslije izbora vratiti na umanjeni iznos – izjavio je Marić.
On je ukazao i na potrebu donošenje novog Zakona o jedinicama lokalne samouprave u

Srpskoj, s obzirom na to da aktuelni predviđa tri zaposlena radnika na 1.000 građana, što, kako Marić navodi, nije tako normirano u zemljama Evrope.

– Ono što je za nas krucijalno jeste donošenje Zakona o državnim službenicima Srpske jer nakon njega moramo izraditi i novi Zakon o platama, kojim će iskreno se nadam, doći do dodatnog uvećanja plata kao što smo ugovarali sa Vladom Srpske prošle godine – rekao je Marić.

Marić je ocijenio da se institut najniže plate zloupotrebljava.

– S obzirom da je Vlada donijela odluku da će najniža plata biti 520 KM, pokazatelj je da ne postoji socijalni dijalog u Republici Srpskoj. Postoji prividan socijalni dijalog u okviru kojeg predstavnici koji sjede u Ekonomsko-socijalnom savjetu primaju nakandu o trošku građana, a rezultat njihovog rada je jako zanemariv – smatra Marić.

On je ukazao na potrebu da poreskog rasterećenja privrede kako bi ona dobila svoj zamajac, i poručio da taj proces neće ići na štetu radnika u bilo kojem pogledu.

Marić je uspješnim ocjenio rad Sindikat uprave Srpske u 2019. godini i poručio da su ispunjeni zacrtani ciljevi, i to povećanje plata za zaposlene u organima uprave, javnim službama i vanbudžetskim fondovima, potpisivanje plana štednje za sve one koji platu primaju iz budžeta, te započinjanje pregovora oko posebnog kolektivnog ugovora za opštine i gradove s obzirom da važeći ističe u martu ove godine.

– Mi smo sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Srpske dogovorili da nakon novogodišnjih i božićnih praznika započnemo pregovore oko izrade novog kolektivnog ugovora kojim će se uvećati plate za zaposlene u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj – rekao je Marić.

On kaže da se tokom prošle godine tražilo donošenje novog zakona o državnim službenicima i inspekcijskim poslovima, koji su prošli kroz proceduru javne rasprave.

– Mislim da ćemo do polovine godine imati nov zakon o inspekcijskim poslovima, dok je istovremeno pripremljena i radna verzija Zakona o državnim službenicima i mi čekamo da Vlada i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave izađu sa radnim prijedlogom, jer nama je taj zakon neophodan i na njega čekamo više od deset godina – rekao je Marić i dodao da je riječ o dva krucijalan zakona sa kojima počinje reforma javne uprave u Srpskoj.

(Srna)

PODIJELI