MARINKOVIĆ: CIJENA MESA U PRODAVNICAMA RASTE, ALI NE I ŽIVE STOKE

0
316

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivredinih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Srni da cijene mesa u prodavnicama polako rastu u zemljama okruženja, dok cijena žive stoke nikako da poraste, što zabrinjava poljoprivrednike.
Marinković je rekao da kontinuitet uvoza nesmetano funkcioniše i da je jedina mjera koja omogućava opstanak domaćih klaničara – zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Uprkos svim apelima i zahtjevama poljoprivrednika, Marinković je napomenuo da je to pitanje ostalo neriješeno jer vlast na nivou BiH, kako je naveo, apsolutno nema sluha da pomogne sa te strane poljoprivrednim proizvođačima.

“Do porasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponetni za stočnu hranu, žitarica i uljarica, kako kod nas, tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja, odakle mi uvozimo meso, isto tako suočeni sa porastom cijene. Međutim, država ih dodatno subvencioniše, što neminominovno dovodi i do poskupljenja mesa na našem tržištu”, rekao je Marinković.

On je istakao da su nakon uvoza povećane količine mesa, a povećane su bile i potrebe do sada za jeftinim mesom.

Marinković je podsjetio da ima i domaćih čestitih klaničara koji zaista poštuju domaće farmere i kupuju domaće svinje i junad i prodaju meso na tržištu, ali pojedini kad kupe njihovo jeftino meso prodaju po većoj cijeni i time im raste dobit.

“Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje”, rekao je Marinković.

PODIJELI