Marinković: Nekontrolisan uvoz dovodi do konačnog sloma stočarske proizvodnje

0
110

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je Srni da poljoprivrednike, uz sve nedaće koje imaju sa vremenskim neprilikama i znatan pad obima proizvodnje, u protekle dvije godine konstantno prati nekontrolisani prekomjerni uvoz, koji dovodi do konačnog sloma stočarske proizvodnje, zajedno sa poskupljenjem stočne hrane.

Marinković je rekao da su poljoprivrednici i dalje suočeni sa problemom plasmana i niskom otkupnom cijenom, koja je direktno prouzrokovana prekomjernim uvozom.

On je ukazao da se nadležne institucije BiH oglušuju na apele koje im Savez i druga udruženja i poljoprivrednici upućuju za zaštitu domaće proizvodnje kako bi uspjeli da svoj fond očuvaju i u narednom periodu, da pokušaju da zanove svoju proizvodnju.

-Oni svojim političkim prepucavanjima potpuno zanemaruju poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivredne proizvođače, koji su upravo u ovakvim situacijama kriznih perioda nosioci sigurnosti u svakoj normalnoj državi – rekao je Marinković.

Marinković je u ime Saveza apelovao na nadležne institucije da konačno uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje, ocjenjujući da postoje mnogi mehanizmi koji ne moraju da njihovu političku slogu skupe na jednom mjestu.

-U uslovima kada ne možemo, i u ovakvim prirodnim nepogodama, da plasiramo svoju robu to je zaista jedan nonsens koji nije zabilježen ni u jednoj zemlji okruženja i u modernijoj istoriji. Mi ponovo potenciramo da moraju biti uvedene zaštitne mjere, inače poljoprivredni proizvođači uz sve ovo poskupljenje koje predstoji i koje se desilo neće moći da prežive i to će biti krah primarne proizvodnje – upozorio je Marinković i dodao da će to biti krah obezbjeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here