Mario Crnković, predsjednik udruženja “Grin tim”: Moramo djelovati korak ispred Hrvatske

0
452

Na nama je da učinimo sve da spriječimo odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, jer je previše vremena izgubljeno na prijetnje tužbama i prebacivanje odgovornosti. Stvarno je došao trenutak da se aktiviraju pravni mehanizmi i prije nego što Hrvatska krene u izradu studije uticaja na životnu sredinu.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” predsjednik udruženja “Grin tim” Mario Crnković, koje se aktivno bori da Hrvatska i Slovenija odustanu od namjere da otpad iz nuklearke “Krško” odlažu u blizini granice sa BiH, što bi ugrozilo prirodne resurse i mnoga mjesta u dolini rijeke Une.

– Jasno je da ćemo tada imati i neke druge mehanizme za aktiviranje tipa SEA protokol u okviru ESPOO konvencije, ali zašto čekati posljednji trenutak? Potrebno je raditi planski i odgovorno, jer je riječ o namjeri koja nas prati još od 1999. godine, a sada dolazi u fazu raspleta – poručio je Crnković.

GLAS: Kakvi su utisci sa sastanka na Bledu?

CRNKOVIĆ: Krajnje podijeljeni. U jednu ruku, imamo izjavu i stavove koji su razočaravajući, ali i očekivani. O tome koji će ishod tog sastanka biti, govorili smo još prije mjesec, a ponovili smo to i na protestu u petak u Novom Gradu. Ignorisanje postojanja zaštićenih područja, broja stanovništva u ugroženom području i ignorisanje nepovoljnosti lokacije je krajnje zabrinjavajuće. Iz drugog ugla smo i zadovoljni, jer je grupa mladih uspjela u namjeri da se glas BiH čuje u Bledu. Uspjeli smo zainteresovati javnost i ojačati kontakte. Ovo nije samo kamen spoticanja između Hrvatske i BiH, već je nužno da budemo svjesni da i Slovenija snosi nemali dio odgovornosti, bez obzira na to u kom smjeru se odvijale stvari.

GLAS: Postoji li šansa da Hrvatska odustane od svoje namjere?

CRNKOVIĆ: Čvrsto vjerujem da će Hrvatska na kraju odustati od lokacije Trgovske gore. Zanimljivo je da se u medijima koji su pristrasni odlukama hrvatskih vlasti sve češće može čuti da se iz BiH predlaže odlaganje radioaktivnog otpada iz nuklearke “Krško” u Sloveniji. To je izvlačenje iz konteksta, jer niko ne želi da nameće potencijalna rješenja. Zajedno samo branimo stav da Trgovska gora i mikrolokacija Čerkezovac, čiji je ulaz na 800 metara od rijeke Une, nije adekvatna. Nećemo dozvoliti ugrožavanje života, zarad materijalnih dobiti. To kada će Hrvatska odustati od ove namjere, zavisi prije svega od svih nas. Stvarno je neophodno da svako snosi svoj dio odgovornosti, krenuvši od nas u organizacijama civilnog društva, pa da samog vrha države. Svi imamo odgovornosti i spektar stvari koje možemo učiniti. Što prije krene raditi svako svoj dio posla, a manje govoriti kako neko drugi nije učinio nešto, prije ćemo doći do rješenja ove krajnje ozbiljne prijetnje po sve nas.

GLAS: Da li se u BiH ozbiljno posvetilo ovome, ili ipak može bolje?

CRNKOVIĆ: Potrebno je bolje riješiti pitanje koordinacije svih aktivnosti, kao što se treba i ozbiljnije pristupiti uspostavljanju boljeg vertikalnog dijaloga između građana i političkih predstavnika. Postoje stvari koje građani ne mogu nositi, kao što postoje i stvari koje i političari ne treba da rade. Samo zajedničkim djelovanjem, s obzirom na to da imamo isti cilj, možemo učiniti značajne iskorake.

Planovi

GLAS: Koji su idući planovi “Grin tima”?

CRNKOVIĆ: Namjeravamo dati sve od sebe da raspletemo klupko koordinisanja aktivnosti koje se tiču suprotstavljanja namjeri Hrvatske, ukoliko to politički predstavnici ne urade. Mora se znati ko i šta radi, te ko snosi odgovornost i za koje korake. Aktiviraćemo i Arhusku konvenciju, a plan nam je i da upoznamo javnost u Sloveniji sa problemima koje nosi potencijalno odlaganje radioaktivnog otpada na granici sa BiH.

(Glas Srpske)

PODIJELI