Martel: Veliki broj katoličkih sveštenika su homoseksualci

0
861

Veliki broj vatikanskih sveštenika su homoseksualci ili su naklonjeni tom opredjeljenju, tvrdi franuski novinar Frederik Martel.

U njegovoj knjizi koja govori o homoseksualnosti u Vatikanu i koja uskoro treba da se pojavi u prodaji navedeno je da su neki od starijih klerika u Vatikanu strastveno napadali homoseksualnost, a da su i sami bili homoseksualci.

Martel se u knjizi bavi “potresnom mrežom korupcije i licemjerstva u srcu Vatikana”, prenosi “Gardijan”.

On je obavio oko 1.500 intervjua tokom svog istraživanja – razgovarao je sa 41 kardinalom, sa 52 biskupa i monsinjora, sa 45 ambasadora ili diplomatskih službenika, 11 članova Švajcarske straže u Vatikanu i sa više od 200 sveštenika i bogoslovaca.

Martel tvrdi da u Vatikanu postoji pravilo – što je sveštenik veći homofob to je i veća vjerovatnoća da je i sam homoseksualac.

Tako je kolumbijski kardinal, sada pokojni Alfonso Lopez Truhiljo, koji je imao dobru poziciju u Vatikanu i bio najveći vatikanski kritičar homoseksualnosti i kontracepcije, istovremeno, i sam koristio muške prostitutke, tvrdi autor.

Iako Martel ne miješa homoseksualnost i zlostavljanje djece, njegova knjiga opisuje “tajnu kulturu” među sveštenicima.

Poljski sveštenik Krištof Karamsa, koji je ostao bez posla nakon što je objavio da je homoseksualac, optužio je Crkvu da zagorčava živote milionima katolika koji se tako izjašnjavaju.

U pismu papi Franji 2015. godine, on je kritikovao licemjerje u Katoličkoj crkvi u vezi sa pitanjem homoseksualnosti i naveo da je sveštenstvo “prepuno homoseksualaca”.

I papa Franjo je prošle godine rekao da je homoseksualnost postala “pomodni trend” kojem je i sveštenstvo podložno.

Martelova knjiga biće objavljena upravo tokom samita u Vatikanu o seksualnom zlostavljanju.

Crkveni analitičari smatraju da će nova svjedočenja o stepenu homoseksulanosti u Vatikanu, koja iznosi francuski novinar, izazvati nove afere i dalje potkopati ionako narušeni imidž Katoličke crkve u svijetu.

(Srna)

PODIJELI