Masakr na Novom Zelandu trese Austriju: Šefa države povezuju sa ekstremistom

0
519

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl objavio je danas, na sjednici parlamenta, nove detalje koji dovode u vezu austrijske desničare sa desničarskim teroristom koji je na Novom Zelandu ubio 50 osoba.

Australijanac Brenton Tarant, koji je pucao na ljude u džamiji u Krajstčerču, boravio je, prema navodima ministra, u Austriji od 28. novembra do 2. decembra prošle godine.

Tokom tog boravka on je iznajmljenim automobilom prešao 2.000 kilometara obilazeći više gradova.

Austriju je posmatrao kao jednu od zemalja u kojoj može da pokrene otpor protiv migracije, napisao je Tarant u svom manifestu.

Kikl je ukazao da je, što je potpuna novina, Tarant 2014. godine posjetio Sjevernu Koreju, a u grupi turista bila su i tri Austrijanca.

“U toku je istraga vezano za pozadinu tog putovanja, kao i kontakata”, objasnio je ministar.

On je istakao da po Austriju trenutno ne postoji konkretna opasnost od terorizma, i opasnost se i vidi kao “apstraktno povećanu”.

Sjednica parlamenta, na kojoj je raspravljano o vezama austrijskih desničara sa Tarantom bila je veoma burna i morala je biti privremeno prekidana.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) Jerg Lajhtfrid kritikovao je Kikla što Austrija do sada nije vodila istragu protiv desničarske “vojske u sjenci” u Austriji.

Opasnost od desničarskog terorizma je i te kako realna u Austriji, a vlada ne čini dovoljno protiv toga, naglasio je on dodajući da je i vladajuća Slobodarska partija (FPO), čiji je Kikl član, imala kontakte sa desničarskim pokretom “Identitarista”, koji su sada pod istragom zbog veza sa Tarantom.

Na to je poslanik FPO Valter Rozenkranc rekao da ne može Kikl da se poziva na odgovrnost za sve što se dešava u svijetu.

On je, povodom veza FPO sa “Identitaristima pokazao fotografiju predsjednika Austrije Aleksandra van der Belena na kojoj je sa šefom tog desničarskog pokreta Martina Selnera, čiji stan je početkom nedjelje pretresen zbog donacije koju je Tarant uputio ovim desničarima.

Rozenkranc je tim izazvao buru u parlametu pošto je SPO kritikovala da se predsjednik Austrije dovodi u vezu sa terorističkim napadom na Novom Zelandu.

SPO je zatražila opomenu poslanika Rozenkranca, ali pošto to predsjednik parlamenta Volfgang Sobotka nije uradio, poslanici SPO su postali bučniji i ustali prekinuvši rad skupštine.

Takođe do prekida rada došlo je nakon što je poslanica Štefani Krisper iz stranke Neos u svom obraćanju Kikla dovela u vezu sa “Identitaristima” tvrdeći da je jedan od šefova sekcija Ministarstva unutrašnjih poslova član te desničarske organizacije.

Kikl je to ocijenio skandalom, jer je Krisper optužila jednog čovjeka samo zato što ima slično ime kao član “identitarista”.

Nakon toga je i poslanik FPO Hans-Jer Jenevajn, tražeći izvinjenje od Krisper, zbog korišćenja riječi “svinjarija” opomenut.

Inače Krisper se tek kasnije, putem saopštenja, izvinila što je dovela službenika Ministarstva u vezu sa “Identitaristima” zbog sličnosti imena.

PODIJELI