Masakr u Kerču-Isplivali detalji o masovnom ubici na Krimu

0
509
Osumnjičeni za napad na fakultet na Krimu identifikovan je kao student Vladislav Rosljakov, javljaju ruski mediji. Kako je navedeno, on je nakon napada u kojem je ubio najmanje 18 ljudi počinio samoubistvo.

Ruski mediji o osumnjičenom napadaču Vladislavu Rosljakovom pišu da je fakultet upisao 2015, a da je 8. septembar dobio dozvolu za oružje (kalibra 12). Navode i da je nekoliko dana prije napada kupio veću količinu naoružanja.

Zasad nije poznat motiv napada. Istražna tijela rade na tome, a tijelo ubice pronađeno je u knjižari na drugom spratu.

Prema navodima ruskih medija nedavno se pojavio i njegov posljednji snimak.

Na video-snimku vidi kako se mladić smije, a onda u jednom momentu izgovara rečenicu: “S*eban sam u glavu, sve sam ih pobio.”

Iako nije poznato kada je video snimljen, prema navodima ruskih medija, on je pronađen u Rosljakovom telefonu.

Podsjetimo, najmanje 18 osoba je ubijeno i više od 70 ranjeno na fakultetu na Krimu u oružanom pohodu jednog učenika koji je pucao po svojim školskim kolegama prije nego što je sebi oduzeo život, potvrdile su ruske snage bezbjednosti, navodeći da motiv za sada nije utvrđen.

Iako su zvaničnici u prvim izjavama izašli s pretpostavkom da se radi o terorističkom napadu, istražni odbor, vladino tijelo koje istražuje najteže zločine, saopštilo je da se ovaj napad u krimskom lučkom gradu Kerču sada vodi kao masovno ubistvo, a ne teroristički čin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na minutu šutnje u počast žrtvama, većinom tinejdžerske dobi.

“Jasno je da se radi o zločinu. Motivi će biti detaljno istraženi,” poručio je Putin.

Direktorka Kerčskog politehničkog koledža, Olga Grebenjikova, rekla je za krimske portale da su posvuda tijela djece.

Ruski istražni odbor saopštio je da je prvo u kantini koledža eksplodirala neka naprava napunjena metalnim dijelovima i da stoga puno ranjenih ima povrede od šrapnela.

Predsjednik Putin je naredio da se povrijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe.

Vojska je poslala na mjesto zločina oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za vanredne situacije.

Ministarstvo za vanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni avion Iljušin 76 sa psiholozima i spasiocima.

(Index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here