Masovni ubica iz džamije bio inspirisan istorijskim ličnostima

0
539

Masovni ubica Brenton Tarant koji je izvršio pokolj u jednoj od džamija u Novom Zelandu na svom oružju ćirilicom je napisao i dva imena na srpskom.

Terorista koji je danas učestvovao u pokolju u kom je ubijeno 40 ljudi, a 20 ranjeno, na svom oružju napisao je ćirilicom imena: Marko Milajnov Popović i Stefan Lazar.

Zapadni mediji, poput Daily Maila, greškom pišu da su to imena drugih terorista koji su učestvovali u stravičnom napadu.


Međutim, radi se o imenu crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 – 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 – 1688), koji je sarađivao sa rumunskim knezom srpskog porijekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sljedeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 – 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Marko Antonio Bragadin (1523 – 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 – 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vreme ratova Austrije sa Turcima.

Sve ove istorijske ličnosti spaja jedno, zbog čega im je napadač iz Krajstčeča vjerovatno i zloupotrebio imena: u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske. Mada su pojedini s Turcima jedno vrijeme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je sa velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsedao Beč 1683. godine.

U stravičnom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno je 40 osoba, a ranjeno najmanje 20. Policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za ove stravične napade. Jedan od napadača je pokolj u džamiji prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu!

U “manifestu ubice” koji je objavio na Twitteru, Tarant piše je inspirisan drugim ubicama poput Andresa Brejvik koji je 2011. godine ubio 77 ljudi u Oslu.

Rekao je da “ne voli” muslimane i da mrzi one koji su promijenili religiju nazivajući ih “krvnim izdajnicima”. Napad je planirao dvije godine, prenosi Daily Mail.

Osim toga, Tarant je naveo da je pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa koji je, kako je naveo, “simbol obnovljenog bijelog identiteta i zajedničkog cilja”.

PODIJELI