Matijević: Sve učestaliji verbalni i fizički napadi na inspektore

0
211

Glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević izjavila je da su sve učestaliji verbalni i fizički napadi na inspekotre, kao i prijetnje prilikom kontrola privredih subjekata da li poštuju propisane mjere u borbi protiv virusa korona.

– U posljednjih nekoliko sedmica fizički su napadnuta tri inspektora, a Krivičnim zakonikom je propisano da je napad na službeno lice krivično djelo – rekla je je Matijevićeva.

Matijevićeva je navela da je bilo slučajeva gdje su određeni pojedinci imali namjeru da inspekciji nadzor zloupotrijebe u političke svrhe, te dodala da se takav slučaj desio u Banjaluci prošle sedmice.

– U inspekcijskoj kontroli ugostiteljskog objekta vršen je politički pritisak na gradske inspektore da preduzimaju mjere koje nisu bile u skladu sa zakonom, odnosno u konkretnom slučaju utvrđene nepravilnosti imale su zakonski osnov za izricanje novčane kazne, koja je i izrečena u trenutku kontrole, ali ne i za izricanje mjere zabrane rada – rekla je Matijevićeva za ATV.

Prema njenim riječima, ovakve situacije su nedopustive imajući u vidu da je inspektor službeno lice sa posebnim ovlašćenjima, obavezama i odgovornostima i da je prilikom obavljanja poslova dužan da se pridržava principa profesionalnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i postupa prema pravilima struke i politički neutralno.

Ona je nagasila da, bez obzira na kompleksnu situaciju, inspekcijski organi imaju obavezu i dužnost da obezbijede poštivanje zakonskih propisa s ciljem zaštite javnog zdravlja i opšteg interesa.

Matijevićeva je dodala da inspekcijski organi u Republici Srpskoj pojačano kontrolišu poštivanje mjera propisanih u borbi protiv virusa korona, te da ih većina privrednih subjekata poštuje, ali da su problem nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje stanovništva.

– Rasploživi kapaciteti Inspektorata usmjereni su prema visokorizičnim subjektima – rekla je Matijevićeva i podsjetila da je u proteklih sedam dana izvršeno 976 inspekcijskih kontrola, a u 53 slučaja su utvrđene nepravilnosti i izračene novčane kazne od 78.000 KM.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here