Maturantima podrška opštine za odlazak na ekskurziju

0
309

Opština Prnjavor prva je lokalna zajednica koja će pružiti podršku učenicima srednjih škola prilikom odlaska na ekskurziju, a iz budžeta će za ove namjene biti izdvojeno oko 18.000 KM, odnosno po 150 KM za učenike maturante tri srednje škole u Prnjavoru.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, napomenuo je da će za učenike, odnosno njihove roditelje koji se nalaze u lošijoj ekonomskoj situaciji biti uplaćen cjelokupan iznos.

„Ono što je važno je da se djeca druže i socijalizuju i opština je spremna da im izađe u susret, a ovom prilikom bi se zahvalio učenicima čija je ovo i bila inicijativa, jer se cijena odlaska na ekskurziju na tenderu pokazala znatno veća nego što su bila očekivanja. Ja sam danas razgovarao sa direktorima sve tri naše srednje škole i saznao da se radi o 120 učenika, ali tačan broj ćemo znati kada se potpiše ugovor“ napomenuo je Tomaš.

Direktor CSŠ „Ivo Andrić“ Prnjavor, Suzana Švraka, istakla je zahvalnost načelniku Tomašu na podršci u odlasku maturanata na ekskurziju u Grčku, koji nakon dvije godine pauze zbog situacije uzrokovane korona virusom, nisu išli na maturske ekskurzije. „Cijena odlaska na ekskurziju naših učenika je 609 KM, a imamo 75 učenika koji putuju za Grčku“ istakla je Švraka. U CSŠ „Ivo Andrić“ Prnjavor ove godine je upisano 162 učenika raspoređenih u osam odjeljenja, među kojima su i dva deficitarna zanimanja, mesar i prehrambeni prerađivač.

 

Direktor prnjavorske Gimnazije, Dajana Ostojić, zahvalila se načelniku opštine na tome što je prepoznao kao korisnu inicijativu učenika ove škole, te im pomogao da veći broj učenika ode na matursku ekskurziju. Naglasila je da oko 45 učenika gimnazije iz dva odjeljenja ove godine putuje u Grčku. Ostojićeva je istakla da je ove školske godine u njihovu obrazovno- vaspitnu ustanovu upisano 59 učenika, u tri odjeljenja i to jedno odjeljenje računarsko informatičkog smjera, jedno odjeljenje društveno -jezičkog smjera i jedno odjeljenje opšteg smjera. Ostojićeva je rekla da generalno mogu biti zadovoljni upisnom politikom uzevši u obzir upis učenika u svim gimnazijama širom RS.

 

Direktor JU Muzičke škole “Konstantin Babić” Prnjavor, Đorđe Kovačević, rekao je da učenici iz muzičke škole veš tradicionalno sa Gimnazijom idu zajedno na ekskurziju, zbog manjeg broja učenika i radi lakše organizacije, te izrazio uvjerenje da će ovaj vid pomoći od strane opštine Prnjavor i te kako dobro doći roditeljima maturanata, kao i samim učenicima.

Sanacije i ulaganja

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o uslovima za rad u ove tri prnjavorske srednje škole, gdje je konstatovano da se u narednom periodu planiraju određene investicije u objektu u kome je smješten Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor. Tomaš je istakao da je jedna od važnijih investicija planiranih za prnjavorsku Srednju školu i Gimnaziju, ulaganje u nove kotlove, odnosno prelazak na sistem grijanja na pelet, čime će značajno biti olakšani i uslovi rada na ovim poslovima i unaprijediti ekološke standarde obe škole. Direktor CSŠ „Ivo Andrić“, Suzana Švraka napomenula je da je u proteklom periodu u saradnji sa predsjednicom RS i Ministarstvom prosvjete i kulture RS, a na inicijativu ministra Zlatana Klokića, u mašinskom dijelu škole izvršena rekonstrukcija sanitarnih čvorova i dijela mašinske radionice, odnosno čajne kuhinje, te da je u narednom periodu u planu sanacija podnih obloga u objektu koji dijele zajedno sa Gimnazijom. /Marijan Popadić/ prnjavorlive.info

 

PODIJELI