Mečka nokautirala lovca u šumi

0
928

Ležao sam nepomičan i nijem od straha čekajući da se zvijer ponovo obruši na mene i raskomada me, prepričava lovac iz Bajine Bašte Milomir Rajaković (35) događaj od prije nekoliko dana u šumama Tare.

“Nas petnaestak lovaca iz Bajine Bašte gazili smo čestarom kod jezera Zaovine tražeći divlje svinje. Podijelili smo se u strijelce, meni je zapao teren obastao gustom borovom šumom. S puškom preko ramena koračao sam tiho i opušteno nadajući se da će izbiti svinja”, kaže Rajaković.

Nije slutio da ga iz potaje motre oči ženke mrkog medvjeda.

“Pojavila se, ni sam ne znam odakle, munjevito propela na zadnje noge… Unijela mi se u lice i iz sve snage ruknula… Za glavu je bila veća od mene. Ostao sam ukopan”, sjeća se lovac.

Sledećeg trena mečka ga je udarila šapom u prsa i bacila unazad. Tri metra, kaže, letio je kroz šumu, prevrnuo se kroz vazduh i pao na leđa.

“Imao sam osjećaj da se cijela šuma trese od njenog jezivog krika. Pokušao sam da se pomjerim, pobjegnem, brže – bolje skinem pušku, ali strah me je paralisao. Nisam mogao da mrdnem. Probao sam da dozivam u pomoć, ali i glas me je izdao. Čekao sam kad će razularena zvijer da skoči i zadavi me bespomoćnog – veli on.

Godinama se bavi lovom, ali prethodno ništa slično nije doživio ni čuo od starijih kolega. Sretao je medvjede po Tari, ali uvijek na bezbjednoj distanci.

“Strepeći da je ona i dalje tu i da čeka svaki moj pokret da opet nasrne, polako sam se pribrao, ustao, skinuo i repetirao pušku. Životinje nije bilo u blizini. Uočio sam tragove odraslog medvjeda i dvoje mečića koji su otišli dublje u šumu, shvatio da je opasnost prošla, da me je mečka spopala jer je branila mlade”, premotava film Rajaković.

Nešto kasnije sreo sa kolegama i prepričao događaj.

“Lov smo nastavili uobičajeno ali su me uveče stigle slike bliskog susreta. Bezbroj puta mi se u glavi ‘reprizirala’ scena kako mi se medveđa glava unosi u lice. Bilo pa prošlo, sada je dobro”, priča Milomir.

blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here