Medicinari u Srpskoj već primaju i treću dozu

0
339

Vakcinacija trećom dozom vakcine protiv virusa korona počela je u Srpskoj, a prvi u red za ovu dodatnu, buster dozu, su stali medicinski radnici, dok nadležni apeluju na sve građane da se vakcinišu jer je to jedini put ka kolektivnom imunitetu.

Veći broj medicinara izažava želju da primi još jednu dozu cjepiva kako bi se što bolje zaštitili od korone.

Da je vakcinacija medicinara trećom dozom u Republici Srpskoj već počela, za “Nezavisne novine” je potvrdila Živana Vuković Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS, koja navodi da broj medicinskih sestara i tehničara koji su se na ovo odlučili zasad nije veliki.

“Medicinski radnici su počeli primati treću dozu vakcine, prema svojim nahođenjima, potrebama i obavezama na svom radnom mjestu”, rekla je Vuković Kostićeva.

Dodala je da su medicinari počeli primati treću dozu kada su se vratili s ljetnog godišnjeg odmora, kada je nastupila jesen i novi talas virusa korona.

Kazala je da se medicinski radnici, kada je riječ o vrsti vakcine koju će primiti kao treću dozu, uglavnom odlučuju na mjestu primanja, shodno onome što se trenutno nalazi na stanju i šta im se ponudi u centrima za vakcinaciju.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) već su, prema riječima Nenada Stevandića, zamjenika generalnog direktora UKC RS, napravili spiskove zdravstvenih radnika koji su zainteresovani za primanje treće doze vakcine.

“Ja sam se prvi upisao na ovaj spisak, kao treću dozu ću primiti prvu komponentu sputnjika V, jer sam tu vakcinu primio i ranije”, rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”, ističući da se oni koji su najsvjesniji i oni koji su najviše zaštitili svoje zdravlje nalaze na ovom spisku.

Naglasio je da je minimalan broj vakcinisanih osoba na bolničkom liječenju s teškom kliničkom slikom, a gotovo da takvih osoba nema na respiratorima.

“Vakcina je ta koja ih je zaštitila. Da nema vakcina ovaj novi talas virusa korona bi napravio potop, jer ne znam kako bismo izdržali”, kazao je Stevandić, dodajući da medicinari koji su shvatili da im je vakcina sačuvala imunitet žele da prime treću dozu.

“Pozivam da se građani koji su preskočili vakcinaciju prvom i drugom dozom što prije vakcinišu, jer svaki naredni talas, ako ostane veliki broj nevakcinisanih, mogao bi da bude katastrofalan”, naveo je Stevandić.

Imunizacija trećom buster dozom vakcine protiv kovida-19 još nije počela u FBiH, a prema riječima Ednana Drljevića, infektologa iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, zdravstveni radnici zagovaraju vakcinaciju dodatnom dozom.

“Strogi sam zagovornik da se ide s primanjem treće doze. Mislim da je to što kolege rade u Republici Srpskoj sasvim u redu i da bi to trebali uraditi u čitavoj BiH”, kazao je Drljević.

Inače, prema mišljenjima epidemiologa iz cijelog svijeta, nivo antitijela nakon vakcinacije opada te se preporučuje da ljudi prime i treću dozu vakcine, koju nazivaju buster doza, jer podiže nivo antitijela te produžuje imunitet.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, dosad je u Srpskoj prvom i drugom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisana četvrtina ukupnog stanovništva.

Naime, kako su istakli za “Nezavisne novine”, dosad je prema domovima zdravlja u Srpskoj distribuirano više od 285.000 prvih doza vakcina, što znači da je toliki broj građana primio prvu komponentu vakcine.

“Distribuirali smo i više od 223.450 drugih doza vakcina protiv virusa korona”, kazali su u Institutu.

Podsjećamo da je vakcinacija trećom, buster dozom prošlog mjeseca počela u Srbiji, gdje je svaka osoba koja je drugu dozu vakcine primila prije šest mjeseci primila SMS poruku kojom se obavještava da bi mogla da primi i dodatnu dozu, dok će se u Hrvatskoj, u kojoj imunizacija dodatnom dozom još nije počela, čekati da od primanja druge doze prođe oko osam mjeseci.

nezavisne

PODIJELI