Medicinske sestre odlaze trbuhom za kruhom

0
1156

Medicinske sestre u sve većem broju odlaze u inostranstvo jer im se tamo nude veće plate i bolji uslovi za rad, kažu u Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Biljana Pandžić rekla je da Republika Srpska školuje kadrove koji ne ostaju ovde, što nije dobro.

“Naše sestre su veoma kvalitetne i prihvaćene u inostranstvu, a znamo da su sestre ključna karika u zdravstvenom sistemu”, rekla je  Pandžićeva novinarima povodom Dana medicinskih sestara.

Ona je istakla da trud medicinskih sestra treba poštovati i da je današnja akcija jedan od načina da se građanima skrene pažnja na to, kao i na činjenicu koliko je sestrinski posao težak, naporan i odgovoran.

Nacionalni koordinator za sestrinstvo i porodiljstvo Republike Srpske Živana Vuković Kostić ocijenila je da položaj medicinske sestre danas nije na zavidnom nivou, da se ne prate dostignuća EU u ovoj oblasti, niti položaj sestara koje tamo imaju.

“Neophodno je sistematizovati radna mjesta medicinskih sestara da bi se tačno znalo koje mjesto pripada sestri koja ima završen fakultet, a koje onima sa višom i srednjom školom”, napomenula je Kostićeva.

Student treće godine Fakulteta zdravstvene njege u Banjaluci Dario Mišić nada se da će, kada završi studije, imati uslove da ostane ovdje i radi svoj posao.

Na današnji dan 1820. godine rođena je Florens Najtingejl, koja se cijeli život borila da unaprijedi sestrinsku praksu, te je otvorila prvu službu za medicinske sestre. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here