Među rukovodiocima u MUP-u RS trideset žena

0
777

Maja Gačić iz Teslića 14 godina nosi plavu uniformu. Radila je sve, od saobraćajnog policaca, preko mirovne misije u Sudanu, do narkotika. Sprema se i za još jednu misiju.

Kaže da posao žene u bezbjednosnom sektoru nije lak, ali da je važan.

“Imamo žene koje su počinioci krivičnih djela, tako da je vrlo bitno da žena radi u ovom sektoru policijskom. Uzimanje izjava od tih žena, rada sa žrtvama nasilja koje su uglavnom žene, tako da je uvijek lakše da žena radi, nego da muškarac obavlja te poslove”, pripadnik Kriminalističke policije Teslić Maja Gačić.

Sanja je samo jedna od hiljadu ipo žena zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ministar Dragan Lukač se nada da će se taj broj povećati i da će u budućnosti biti više žena u uniformi. Kaže da je njihov doprinos veoma značajan u radu MUP-a.

“Sve te žene stvarno predano i dobro rade svoj posao i da one doprinose jednom ukupnom dobrom ambijentu koje MUP RS postiže zahvaljujući njihovom angažovanju i njihovom radu”, ministar unutrašnjih polova RS Dragan Lukač.

Ambasador Velike Britanije, Edvard Ferguson kaže da se svakim danom sve više može čuti koliko su žene žrtve nasilja i da je baš zbog toga važno da budu prisutne sektoru bezbjednosti. Smatra da bi se broj žena trebao povećati u sigurnosnom sektoru.

“Neki razlozi su upravo to što sigurnosni sektor bilo da je to policija, oružane snage ili bezbjednosne snage, jednostavno moraju održavati strukturu zajednica iz zemlje u kojoj djeluju, samim tim, žene trebaju biti dio toga sistema”, rekao je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova na rukovodećim kadrovima se nalazi 30 odsto žena. Dragan Lukač poručuje da svaka žena u sigurnosnom sektoru koja napreduje i pokaže dobar rezultat u radu može postati dio rukovodstva MUP-a.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
PODIJELI