Međunarodni dan Nelsona Mendele, borca za socijalnu pravdu

0
507

Danas se obilježava Međunarodni dan Nelsona Mendele, koji je njegova fondacija ove godine posvetila akciji protiv siromaštva, u čast Mendeline borbe protiv siromaštva i promovisanja socijalne pravde za sve ljude.

Ovogodišnji Dan Nelsona Mendele poseban je i po tome što se obilježava na stotinu godina od rođenja bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike.

Nakon 27 godina provedenih u zatvoru kao žrtva aparthejda, Mendela je 1994. godine izabran za prvog crncog predsjednika i prvi je lider ove države koji je izabran nakon demokratskih izbora.

Mendela se povukao 1999. godine, a umro je 5. decembra 2013. godine, kada je imao 95 godina.

UN je prilikom uspostavljanja Dana Nelsona Mendele priznao doprinos bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, kada se radi o međunarodnoj borbi za demokratiju i promovisanju kulture mira širom svijeta.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je povodom obilježavanja Dana Nelsona Mendele odao počast bivšem južnoafričkom predsjedniku. On je rekao da je Mendela bio veliki zagovarač pravde i jednakosti i da njegova hrabrost i saosjećanje nastavljaju da inspirišu svijet.

“Mendela je godinama bio u zatvoru, ali nikada nije postao zarobljenik prošlosti. Naprotiv, on je svoju energiju usmjerio ka pomirenju i svojoj viziji mirne, multietničke i demokratske Južnoafričke Republike. Na ovaj dan, kada obilježavamo stogodišnjicu njegovog rođenja, mi odajemo počast životnom djelu Nelsona Mendele”, rekao je Guteres u video-poruci povodom praznika UN.

(Srna)

PODIJELI