Medvedev: Rusija ima genetski otpor prema ratu

0
452

Rusija ima „genetski otpor“ prema ratu i teži da ima savremeno, visoko precizno oružje samo kao faktor odvraćanja (neprijatelja), izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je to rekao u intervjuu za Luxenbourger Wort, prenosi Tass.

Kako je Medvedev rekao, Rusija nikome ne prijeti i ne namjerava nikoga napadati niti sa bilo kim ratovati i dodao kako nove ruske hipersonične rakete karakterizira brzina.

„Mi, naravno, težimo da imamo najsavremenije i najefikasnije oružje. Ali, ponavljam još jednom, ne da bi napadali. Može se reći kako imamo genetski otpor prema ratu. Smatramo da je naš nuklearni arsenal isključivo faktor odvraćanja i garancija nacionalne sigurnosti Rusije“, rekao je on.

Kako je naveo, svaki pokušaj nuklearne ucjene povećava napetosti, te kako bi bilo najbolje da se svo američko oružje vrati u SAD.

Nepotrebno uzbuđenje

„Svaki pokušaj nuklearne ucjene, po našem mišljenju, dovodi do povećanja međunarodnih tenzija. Mi smo zainteresirani za mir i stabilnost u Evropi i, naravno, vodimo dijalog sa državama-članicama NATO-a. Mi sarađujemo s njima po čitavom nizu pitanja, sarađujemo konstruktivno i očekujemo od naših partnera isti pristup“, kazao je ruski premijer.

Prema njegovim riječima, svijet će biti mirniji kada se svo američko nuklearno oružje vrati na teritoriju SAD-a, a infrastruktura u Evropi, koja im omogućava skladištenje, održavanje i brzo raspoređivanje tog oružja, bude eliminirana.

Medvedev je dodao kako se to tiče i vojnih vježbi u vezi s pripremom upotrebe nuklearnog oružja koje se redovno održavaju u državama članicama NATO-a.

„Ove vježbe ne dodaju ništa osim nepotrebnog uzbuđenja, prije svega samim državama NATO-a“, rekao je šef ruske Vlade.

(Agencije)

PODIJELI