Mej traži produžetak pregovora o Brexitu

0
373

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će ponovo tražiti od Evropske unije da produži period za pregovore o Brexiti da će pokušati da sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom prekine “zastoj” u kojem se našao taj proces u parlamentu.

Mek je navela da je Britaniji potrebno da se produži period za aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, koji se odnosi na povlačenje iz Unije, na što kraći mogući vremenski period, kako bi se izbegao izlazak zemlje iz bloka bez dogovora.

“I moramo da budemo jasni šta je cilj takavog produžetka, da osiguramo da izađemo pravovremeno i uredno”, navela je britanska premijerka.

Ona je dodala da “danas preduzima akciju” kako bi okončala ćorsokak u koji je zapao Brexit.

“Nudim da sjednem sa liderom opozicije i da pokušemo da se dogovorimo oko plana, kojeg bismo se oboje držali kako bi smo osigurali da napustimo Evropsku uniju i da to uradimo uz dogovor”, poručila je Mej, a prenosi Rojters.

Obraćajući se ispred kancelarije u Dauning stritu, posle sedmočasovnog sastanka kabineta, Mej je rekla da će se vlada njene zemlje pridržavati odluka parlamenta dok pokušava da postigne konsenzus o izlasku iz Unije, dodaje AP.

PODIJELI