Mektić: Ako ostale države zatvore granice migrantima, i BiH će

0
333

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da BiH nije odgovorna za migrantsku krizu, nego je njena žrtva, i da će ako druge države, kako najavljuju, zatvore granice, to učiniti i BiH.

Mektić je istakao da će od ponedjeljka dodatne policijske snage iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i distrikta Brčko biti upućene kao pomoć Graničnoj policiji BiH.

On je izjavio juče u Sarajevu da je do sada u BiH registrovano 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev, ali još nijednom nije odobren.

“I dalje još nijednom migrantu nije odobren azil u BiH”, rekao je Mektić novinarima nakon redovne sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je po sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu.

On pojašnjava da se migranti u BiH nalaze isključivo u tranzitu prema evropskim državama, a da zahtjeve za azil podnose samo zbog legalizacije privremenog boravka.

Mektić je istakao “da nema ni drastičnog niti alarmantnog povećanja broja migranata”.

“Mnogi žele da od migracija naprave problem u BiH, ali mi efikasno upravljamo ovim procesom”, naveo je on.

Ministar bezbjednosti BiH najavio je da će u ponedjeljak imati sastanak u Briselu gdje će predstaviti rezultate rada Štaba i podnijeti informaciju u vezi sa brojem, kretanjem i boravkom migranata u BiH.

Mektić je rekao da se i dalje čvrsto zalaže da migrantska kriza mora biti riješena na njenom ishodištu, na njenom izvoru.

On je najavio i mogućnost organizovanja donatorske konferencije na nivou ambasada u BiH, koje su izrazile želju da pomognu BiH u rješavanju migrantske krize.

Mektić je ukazao na činjenicu da su krijumčari migrantima veliki problem za sve države u regionu i da borba protiv njih mora biti organizovana na regionalnom i operativnom nivou.

On je potvrdio da je protiv Zdravka Mamića, osuđenog za finansisjke malverzacije u Hrvatskoj, a koji se nalazi u BiH, izdata međunarodna potjernica i da će on, ukoliko se dobrovoljno ne preda, biti priveden u Sud BiH.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here