Mektić: Bezbjednosna situcija je narušena

0
568
“Bezbjednosna situacija je narušena svakim slučajem koji na bilo koji način može da uznemiri javnost i izazove strah”, rekao je Mektić novinarima, ističući da policijske agencije u svojim izvještajima navode da je situacija zadovoljavajuća.

On je istakao da se kao ministar bezbjednosti ne slaže sa takvim izvještajima policijskih agencija, naglašavajući da svako u BiH mora da podnese teret migrantske krize.

Mektić je naveo i da su, shodno Zakonu o strancima i zakonu o azilu, za pitanje migranata, osim Ministarstva bezbjednosti, Granične policije i Službe za poslove sa strancima, nadležne i sve druge policijske agencije u BiH.

“Dakle, svi imaju obaveze, to je zakon tako propisao. Neka vrsta nosioca aktivnosti je Ministarstvo bezbjednosti. Bezbjednost u centrima za smještaj migranata nadležnost je kantona, jer ne možemo doći iz Sarajeva sa nekim kapacitetima”, rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti očekuje i da će lokalna policija pomoći u sprovođenju odluke da svi migranti moraju biti smješteni u centre za prihvat.

“Svake sedmice održavamo sjednice Operativnog štaba kad je riječ o migrantskoj krizi i dostavljam informaciju Savjetu ministara. Sa 17. junom ukupno su registrovana 6.643 migranta u BiH u ovoj godini, od čega je namjeru za azil izrazilo 6.014 i zahtjev za azil 611”, rekao je Mektić.

On je naglasio da se iz broja podnesenih zahtjeva za azil može donijeti zaključak da migranti i dalje dolaze u BiH radi tranzita prema zemljama EU.

“Po osnovu prihvata od Hrvatske po osnovu readmisije prihvatili smo 292 migranta, a po osnovu readmisije smo susjednim zemljama vratili 573 migranta”, rekao je Mektić.

On je izrazio nadu da bi tokom dana Vlada Federacije BiH trebala donijeti odluku kojom će za potrebe smještaja migranata Ministarstvu bezbjenosti ustupiti objekat “Agrokomerca” na području Usnko-sanskog kantona i kasarnu “Ušivak” u Hadžićima.

“To nam je prioritet svih prioriteta. To čekamo takvu odluku jer će nam pomoći da stabilizujemo cijelu situciju u BiH i da svi migranti koji se nalaze u BiH imaju smještajni kapacitet”, rekao je Mektić, ističući da će kontrola i registracija kada ljudi budu smješteni u ta dva objekta biti mnogo lakša.

Ministar bezbjednosti je naglasio da ima jedan broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira, izazivaju tuče i koji su konzumenti droga zbog čega je neophodni da budu u takozvanoj izolaciji zatvorenog tipa.

Mektić je najavio da će večeras i sutra u Briselu imati sastanke sa evropskim komesarom za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom o humanitarnoj podršci BiH kada je riječ o migrantskoj krizi.

On je najavio i da će u srijedu, 20. juna, biti održan sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija i ambasada koje su spremne pružiti donatorsku pomoć u vezi sa migrantskom krizom, kako bi se kroz Ministarstvo bezbjednosti centralizovlo to pitanje.

Odgovarajući na pitanje o grupi migranata iz Velike Kladuše koja je krenula prema Hrvatskoj, Mektić je naveo da će ta zemlja učiniti sve da spriječi njihov ulazak na svoju teritoriju.

“Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi nismo još imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj smo migranata vratili u susjedne zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH”, rekao je Mektić.

Kada je riječ o pitanju događaja na Ivan sedlu, kada su kantonalne vlasti zaustavile konvoj s migrantima, Mektić je naveo da je to predato u nadležnosti Tužilaštva BiH.

“Ali, poznavajući njih dugo čemo čekati rješenje, a bio bih sretan da to riješe u narednih sedam dana, ali na to ne mogu uticati”, rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti se osvrnuo i na istragu o napadu na Aleksandra Vučića u Potočarima, navodeći da je sve dostavljeno Tužilaštvu sa identifikovanim licima i šest lica je prijavljeno kao počinioci krivičnog djela.

On je dodao da je neprihvatljivo da Savjet ministara raspravlja o predmetima u kojima se vodi istraga zbog počinjenog krivičnog djela.

Izvor: Srna 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here