Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali da diskredituju BiH naoružavanjem selefija

0
459

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide kako bi pokušali diskreditovati BiH.

Istovremeno, što potvrđuje i Mektić, cilj je bio potvrditi navode predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji prema Evropi, što je, podsjetimo, 2017. godine izazvalo burne reakcije u javnosti i osude i poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, prenosi Radio Sarajevo.

Prema navodima portala Žurnal.info, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Portal dalje tvrdi da je cijelom operacijom koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su, navodno, čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

U sve su, prema pisanju Žurnala.info bile umiješane i osobe iz političkog i medijskog života BiH.

– Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), op.a.) pokušala da zavrbuje jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantovao kao neistinu i nebulozu.  Onda da bi se potvrdila i opravdavala njena teza, te se pokušala iskonstruisati jedna takva priča… – kazao je Mektić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, ministar bezbjednosti BiH je potvrdio da je u svemu “učestvovao jedan broj lica iz BiH”.

– Između ostalog i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH – naveo je on, te dodao:

– Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za region i Evropu, onda smo preduzeli neke mjere da se to spriječi i dovede do kraja jedna takva operacija. Mi smo svojim aktivnostima presjekli jednu takvu aktivnost, nismo dozvolili da se iskonstruiše jedna takva operacija koja bi imala za cilj da se ponese i prenese jedna vrlo, vrlo ružna poruka i diskredituje država BiH – naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, dešavanja izvan BiH “uopšte ne potvrđuju neke izjave o dobronamjernom odnosu prema BiH”.

Protest prema Hrvatskoj?

Na pitanje da li očekuje reakciju institucija BiH prema Hrvatskoj, uključujući i Predsjedništvo BiH i(li) Ministarstvo inostranih poslova, u smislu protestne note ili nekog drugog izraza protivljenja ovakvom načinju ponašanja diplomata susjedne zemlje, Mektić je rekao:

– Ne vjerujem da će Predsjedništvo ili neka institucija reagovati. Mi smo duboko politički podijeljeni, motivisani i rukovođeni raznim interesima, kako u BiH tako i izvan BiH. Da budem iskren, da smo imali tako neko povjerenje u političke subjekte možda bismo to odradili i na jedan drugi način… – istakao je Mektić.

PODIJELI