MEKTIĆ: NEMAM UVID U AKTE OBA

0
724

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je za Srnu da nema uvid u akte Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, te da “ona po zakonu može da proglasi neku osobu da je prijetnja po nacionalni interes i bezbjednost države”.

“Morate pitati njih zbog čega je ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH. Nisam ni ja znao. Otkud znam koga oni drže na listi. Nikakvih više infomacija nemam, juče nisam bio u Sarajevu, kao ni danas, nisam u toku. Ne mogu da kažem ništa, mogu da pretpostavljam neke stvari, ali odakle mi potreba da to radim”, rekao je Mektić.

On je potvrdio da postoji evidencija, Registar određenih stranaca i tu ima možda 1.000 do 2.000 stranaca, koji su protjerani i zabranjen im je ulazak na godinu, dvije, tri u BiH.

“Te osobe se nalaze na evidenciji, u bazi tog registra da im je zabranjen ulazak. Nema nikakve crne liste, to je registar osoba kojima je zabranjen ulazak u BiH. Nismo mi SAD da pravimo crnu listu. Kome mi možemo praviti listu, ovakvi jadni i bijedni”, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je naveo da ukoliko ruski pisac Zahar Prilepin uloži žalbu na ovu naredbu OBA, na šta, kako kaže, ima pravo, Ministarstvo bezbjednosti će morati da reaguje, jer to ne može da ignoriše.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta ove godine.

(Srna)

PODIJELI