Merkel: Bolje novi izbori nego manjinska vlada

0
512

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu, istakavši da joj je cilj izgradnja stabilne vlade, a to je poručila nakon što su noćas propali pregovori o formiranju trostranačke koalicije.

“Moje mišljenje je da bi novi izbori bili bolja opcija”, rekla je Merkel njemačkoj televiziji ARD, u intervjuu koji će biti emitovan kasnije večeras u cijelosti, prenosi Rojters.

Merkel je navela da ne planira da bude kancelarka u manjinskoj vladi.

“Nemam manjinsku vladu u svojim planovima…Neću danas reći da nikada na to neću pristati, ali sam veoma skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje”, rekla je ona za ARD, prenosi AP.

Merkel je poručila da je Njemačka i dalje stabilna poslije kraha pregovora.

Kancelarka je navela i da neće sebe učiniti zavisnom od podrške krajnje desnice.

Istovremeno, istakla je da je saradnja za strankom Zelenih bila veoma dobra i da je povjerenje s tom partijom izgrađeno.

Merkel je drugoj njemačkoj televiziji, ZDF, danas rekla da ne vidi razlog zašto bi podnela ostavku nakon kraha pregovora, istakavši da će njen konzervativni blok ući u eventualne ponovne izbore “još ujedinjeniji nego što je bio”.

Kako je navela, spremna je da na funkciji kancelara bude još četiri godine, istakavši da je važno poslati signal stabilnosti Njemačkoj, Evropi i svijetu, navodi Rojters.

Na pitanje da li je moguća “velika koalicija” sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Merkel je odgovorila da će sačeakti da vidi kakav će biti odgovor te partije nakon razgovora sa njemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom koji je najavljen za srijedu.

Međutim, napomenula je da bilo kakav zahtjev za njeno povlačenje ne bi bio dobar način za otpočinjanje nove koalicije.

Merkel je, takođe, izrazila razočaranje odlukom Stranke slobodnih demokrata (FDP) da se povuče iz koalicionih pregovora, ali je rekla da ne očekuje da će se ta partija predomisliti.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here