Meteoalarm: Narandžasto upozorenje za područje Banjaluke, Prijedora i Tuzle

0
1895

Za regije Banje Luke i Prijedora aktiviran je narandžasti meteoalarm, jer se u popodnevnim i večernjim satima očekuje jača grmljavina uz moguće lokalne nepogode. 

Ponegdje će padati grad uz jak olujni vjetar, upozorili su meteorolozi. Na području Banje Luke uveče se očekuje obilnija kiša, ponegdje preko 30 litara po metru kvadratnom.
I za područje Tuzle “uključen” je narandžasti meteoalarm zbog mogućih grmljavinskih nepogoda, jakog vjetra i kiše. Narandžasti meteoalarm je upozorenje na prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Sinoptičari Hidrometeorološkog zavoda RS-a su za danas najavili prijepodne promjenljivo oblačno, ponegdje s povremenim pljuskom, a popodne na sjeveru jaču kišu uz lokalne nepogode s gradom.

Popodne se širi jača oblačnost koja će zahvatiti sjeverne predjele i donijet će jaču kišu, pljuskove s grmljavinom, a mogu se javiti i lokalne nepogode uz grad i jak olujni vjetar. U toku večeri padavine u sjevernom pojasu prema rijeci Savi će biti obilnije, od 20 do 30 l/m², lokalno i nešto više. I temperatura vazduha danas je nešto niža u odnosu na prethodne dana./Banjaluka info/

 

PODIJELI