Meteoalarm u žutom, očekuju nas novi pljuskovi

0
1470

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će prije podne uglavnom biti suvo vrijeme sa više sunčanih perioda, a u drugom dijelu dana očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

meteoalarm-slika-620x330

Meteorolozi navode da je ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku moguće izraženije grmljavinskom nevrijeme, praćeno pojačanim vjetrom, a u pojedinim mjestima moguć je i grad.

Najniža temperatura vazduha od osam do 16, a najviša dnevna od 16 na zapadu do 26 stepeni Celzijusovih na jugu i istoku, navode iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U Trebinju je u protekla 24 časa palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, a obilnih padavina bilo je i na Mrakovici – 43 litra, u Istočnom Drvaru 42 i u Banjaluci 40 litara po metri kvadratnom.

U Ribniku i Driniću palo je 35 litara, Bileći 28, Mrkonjić Gradu 26, Gacku i Novom Gradu 22, Srpscu 21, na Čemernu 20, u Doboju 11, a u Nevesinju 10 litara po metru kvadratnom. Kiša je padala i u Kalinoviku, na Sokocu, u Bijeljini, na Han Pijesku, u Rudom. Slabijih padavina bilo je i u Zvorniku i Višegradu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da jutros preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a ponegdje u Hercegovini bilo je slabe kiše.

Jug je jutros bilo topliji u odnosu na ostale krajeve – u Neumu je u osam časova izmjereno 20 stepeni, a u Mostaru i Čapljini 19 stepeni.

U Bijeljini, Trebinju, Višegradu i Goraždu bilo je 17 stepeni, Doboju, Gradačcu, Sarajevu, Srebrenici, Zvorniku 16, Srpcu, Bileći, Rudom, Tuzli i Zenici 15, a u Banjaluci, na Sokocu i u Livnu 14 stepeni.

Na Han Pijesku, Ivan-sedlu, u Gacku i Bihaću izmjereno je 13 stepeni, u Kalinoviku, Novom Gradu, na Čemernu 12, na Mrakovici, u Mlječanici, Ribniku, Driniću, Kupresu, Bugojnu, Nevesinju 11, u Mrkonjić Gradu 10, u Istočnom Drvaru devet i na Bjelašnici šest stepeni Celzijusovih.

Za područje Banjaluke upaljen je žuti metealarm, koji upozorava na potencijalno opasno vrijeme. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate praktikovati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uslovimai izbjegnite moguće rizike.

PODIJELI