„METEOALARM“ UPOZORAVA : Nevrijeme sa obilnom kišom i grmljavinom sutra iznad Banjaluke

0
1119

Meteorolozi od subote popodne do nedelje ujutru na sjeveru i zapadu najvljuju vrlo obilne padavine.

U većini predjela će pasti oko 40-50 mm kiše, ali ponegde u Krajini se očekuje i preko 60 mm kiše. Meteorolozi najavljuju i grmljavinu.

Izdata su i upozorenja na veliku promjenu vremena. Sutrašnja promjena vremena će biti izuzetno burna, a njena najveća karakteristika će biti olujno stanje u atmosferi koje se očekuje u zoni hladnog fronta, te spuštanja ciklona koji bi najveću količinu padavina trebao ostaviti nad prostorom istoka Baranje, Slavonije, pograničnog pojasa Hrvatske, BiH i Srbije kao i prostoru Vojvodine.

Poslednji izlazi modela su još dodatno povećali očekivanu količinu padavina, obzirom da se ciklon koji bi ih trebao donijeti počeo razvijati (više nije fiktivna tvorevina na modelskim simulacijama) te da njegova struktura djeluje veoma „zdravo“ sa znatno boljom organizacijom nego što se juče naslućivalo.

Prema trenutnim informacijama numeričkih prognostičkih modela količina kiše koja se od sutra u 12h do nedjelje u 20h očekuje bi nad psrostorom Slavonije, istočne Baranje, istočne Posavine, pograničnog prostora Hrvatske, BiH i Srbije, za tim zapadne Srbije i Vojvodine mogla preći 80mm!!!

Ovi predjeli su upravo najpodložniji izlivanjima kratkih i plitkih riječnih tokova. U nekim od ovih predjela bi uz jako nevrijeme u zoni hladnog fronta i pojavu grada moglo do nedjelje uveče pasti i do 120 mm!!!

Te količine padavina su izuzetno visoke i ukoliko se jave stvoriće velike probleme i u većim gradovima (visoka voda na ulicama, voda koja prodire u podrume, podizanje podzemnih voda, izlivanje kanalizacije…).

Još jednu veliku opasnost će predstavljati zona diskontinuiteta (zona hladnog fronta) gdje ponegdje može biti velike vremenske nepogode uz sjeverni vjetar čiji udari mogu dostizati ili prelaziti 23m/s, što je dovoljno za izazivanje materijalne štete!

Situacija će dalje biti praćena i nova, a u slučaju potrebe i dodatna upozorenja će biti izdavana još nekoliko puta.

Stručnjaci savjetuju: da se sutrašnja promjena vremena uzme zaista vrlo ozbiljno. Neće biti nikakve „katastrofe“ ali će opasnost od ekstremnih vremenskih pojava zaista biti veoma visoka.

PODIJELI